VIDEO Soţii Ceauşescu sunt dezgropaţi în Cimitirul Ghencea jpeg

VIDEO Soţii Ceauşescu sunt dezgropaţi în Cimitirul Ghencea

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2010

Soţii Ceauşescu sunt dezgropaţi din mormintele aflate în Cimitirul Ghencea Militari. Deshumarea lor are loc la cererea lui Mircea Oprean, soţul Zoei Ceauşescu. După 20 de ani de întrebari, românii ar putea afla dacă soţii Ceauşescu sunt îngropaţi sau nu în cimitirul Ghencea.

UPDATE 11.57 Şeful IML, Dan Dermengiu, a declarat că procedura de aflare a ADN-ului este foarte laborioasă şi poate dura câteva luni. Dermengiu a adăugat că solul, acizii şi poluarea în care au stat cadavrele pot complica analiza ADN.

UPDATE 10.24Soţii Ceauşescu au fost îngropaţi. Testele ADN în cazul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu ar putea dura şi şase luni dacă solul în care au stat sicriele a avut multă umiditate, îngrăşăminte sau acid. După ce va fi obţinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili dacă este vorba despre soţii Ceauşescu.

UPDATE 9.55Un bărbat care susţine că a participat la o parte a procedurii de exhumare a lui Nicolae Ceauşescu a declarat că sicriul fostului dictator a fost scos din mormânt şi pus pe un postament, pentru ca medicii legişti să poată preleva probe. El a precizat că medicii au luat probe biologice, dar şi din hainele cu care a fost înmormântat Nicolae Ceauşescu, informează Mediafax.

Acesta a arătat că, în opinia lui, sigur în acel loc este înmormântat Nicolae Ceauşescu, precizând că după deshumare i-a văzut căciula cu care a fost înmormântat în decembrie 1989. El a mai spus că sicriul era identic cu cel adus de Gelu Voican Voiculescu în 1989, după execuţia cuplului Ceauşescu.

UPDATE 9.41Medicii legişti au prelevat probe de la Nicolae Ceaşescu, rămăşiţele pământeşti ale acestuia fiind reînhumate. Legiştii urmează să ia probe pentru ADN şi de la Elena Ceauşescu.

UPDATE 9.11Soţii Ceauşescu au fost dezgropaţi. Medicii legisti le-au prelevat  probe biologice, iar muncitorii se pregătesc în acest moment să toarne placa de beton peste rămăşiţele acestora. Valentin Ceauşescu a interzis accesul în Cimitirul Ghencea.

Sicriul lui Nicolae Ceauşescu nu era putrezit, ci doar înnegrit  de timp. Probele biologice ce vor fi prelevate la exhumare vor fi trimise la un laborator pentru testarea ADN, care va stabili dacă rămăşiţele sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu. După deshumare şi prelevarea probelor, rămăşiţele pământeşti vor fi reînmormântate.

Click aici pentru a vedea imagini de la moartea cuplului dictatorial

Iconfoto jpeg

Astăzi urmează să aibă loc deshumarea cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, ceea ce reprezintă o întoarcere în istorie. În urma unui proces îndelungat, instanţa a hotărât ca cei doi soţi să fie deshumaţi după 20 de ani de la moartea lor.

Numele soţilor Ceauşescu nu apare pe niciun act oficial, ei sunt trecuţi în registru sub numele de "doi ofiţeri". La exhumare, legiştii vor recolta probe din ţesuturi, unghii pentru a face testul ADN şi pentru a-l compara, ei vor avea nevoie de ADN-ul urmaşilor.

;

Valentin Ceauşescu ar putea dona probe biologice pentru a compara ADN-ul cu cel al soţilor Ceauşescu.

Cadavrele Ceauşeştilor, o istorie fără sfârşit

Cine a profitat de cultul lui Ceauşescu?

Valentin Ceauşescu ar putea dona probe biologice pentru a compara ADN-ul cu cel al soţilor Ceauşescu.

Dacă se va confirma că soţii nu au fost îngropaţi acolo, mulţi din cei implicaţi în revoluţie vor fi nevoiţi să ofere explicaţii.

Întrebarea "Unde sunt inmormântaţi soţii Ceauşescu?" a stârnit nenumarate controverse din 1989 şi până astăzi. Cei care apar în filmarea cu îngroparea celor doi au spus mereu că Nicolae şi Elena sunt înhumaţi în Ghencea. Bulibăşeala din acte a adâncit însă misterul şi de-a lungul timpului nu s-a făcut lumină în acest caz.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul lui Zoe Ceauşescu, au devenit proprietarii mormintelor din cimitirul Ghencea, după 4 ani de procese.

Cine a salvat „Dosarul Revoluţiei"? (I)

Cine a salvat „Dosarul Revoluţiei"? (II)-Doru Mărieş:"Merita să mor pentru «Dosar», dar mai mult merita să trăiesc"

Declaraţia lui Mircea Oprean:

"Nu era nevoie de nicio aprobare din moment ce au trecut 20 de ani, era vorba de alte aprobări pentru scoaterea rămăşiţelor din cimtiri şi transportul la Institutlul naţional de medicină legală. Deshumarea, prelevarea unor rămăşiţe care ar putea fi supuse analizei şi apoi se pun la loc în mormânt. Întâi trebuie să aflăm dacă sunt ei, atunci vom face tot ce este creştineşte.

Noi am parcurs un drum foarte lung pentru că nu ştim dacă părinţii sunt înmormântaţi în acele morminte. Însemnele de pe morminte aparţineau unor colonei. Noi nu aveam nicio legătură cu acei colonei. Dacă nu am fi forţat să dezgropăm, am fi fost acuzaţi de profanare de morminte.A trebuit să obţinem dreptul de a fi concesionate aceste morminte, şi acum putem intra la morminte ca orice alt urmaş. Acum se prelevează oase care pot fi supuse testului ADN. Nu toate rămăşiţele mai pot fi alterate. Cum să se altereze, ele sunt în  mormânt. Nu ştim ce e acolo. Să vedem dacă acele oase au legătură cu urmaşii care sunt în viaţă. Cred că le este frică celor care au făcut crimele . o echipă: Iliescu, Voiculescu, Brucan, Petre Roman, Mugurel Florescu.În cazul în care cei doi soţi Ceauşescu nu s-ar afla în aceste morminte, probabil că vom da statul român în judecată pentru că el trebuie să răspundă unde pot fi aceste rămăşiţe", a declarat Opran la Realitatea TV.

Procesulintentat de ZoiaÎntr-un proces inedit, Zoia Ceauşescu a cerut Judecătoriei Sectorului 5, la 14 martie 2003, să oblige Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) să facă dovada că părinţii săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu, sunt îngropaţi în Cimitirul Ghencea Civil. Ea a arătat magistraţilor că, după execuţia părinţilor săi, la 25 decembrie 1989, cadavrele acestora au fost transportate prin grija MApN la Cimitirul Ghencea, unde ar fi fost înmormântaţi. „Nu am certitudinea că părinţii mei au fost înmormântaţi acolo", a explicat Zoia Ceauşescu. Ea a prezentat magistraţilor mai multe inadvertenţe: locurile de veci unde MApN a pretins că sunt înmormântaţi erau concesionate altor persoane; deşi soţii Ceauşescu au fost împuşcaţi la Târgovişte, în ambele certificate medicale constatatoare ale decesului se menţionează că au murit în Sectorul 1 din Bucureşti; medicul Vladimir Beliş - cel care a constatat decesul - nu se afla la Târgovişte în momentul morţii Ceauşeştilor; certificatele de deces au fost eliberate de Primăria Sectorului 1 Bucureşti, iar decesul a fost înregistrat la 30 decembrie 1989, la fostul Comitet Executiv al Consiliului Popular al Sectorului 1 Bucureşti; adeverinţa din care trebuie să rezulte decesul unei persoane pentru care se solicită înhumarea a fost emisă după cinci zile de la moartea acestora, la 30 decembrie 1989, chiar în ziua în care MApN a susţinut că i-ar fi înhumat.De asemenea, Zoia a arătat că în mai multe documente  - actul medical constatator al morţii, certificatul şi extrasul de deces - apar mai multe inadvertenţe cu privire la data naşterii Elenei Ceauşescu: este trecut 7 ianuarie 1916, deşi, în realitatea, s-a născut la 6 ianuarie 1916; niciun act oficial nu confirmă înhumarea cuplului Ceauşescu în Cimitirul Ghencea Civil.