Ucraina cere Turciei să închidă Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare rusești jpeg

Ucraina cere Turciei să închidă Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare rusești

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2018

Pe fondul blocajului rusesc din Marea Azov, Kievul a cerut autorităților turce să închidă strâmtoarea Bosfor pentru toate navele militare rusești. Statutul strâmtorilor Bosfor și Dardanele este prevăzut în Convenția Montreux.

Cele două strâmtori leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. Convenția prevede că Turcia este obligată să permită accesul tuturor navelor militare a țărilor din bazinul Mării Negre. Totuși, Turcia poate interzice traversarea strâmtorilor în cazul în care țara se află în război și este decretată starea de război.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat joi că le-a propus Rusiei și Ucrainei rolul său de mediator în conflictul dintre cele două țări în Marea Azov. Şeful statului turc a avut miercuri o discuție la telefon cu omologii săi rus și ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, îndemnându-i pe amândoi să-și rezolve problemele „pe cale diplomatic“, relatează Adevărul.

„Putem să ne asumăm aici un rol de mediator? Am vorbit despre asta cu ambele părți", a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă organizată joi la Istanbul

Turcia a îndemnat de mai multe ori în ultimele zile la evitarea escaladării tensiunilor între cele două țări. Aliat apropiat al lui Putin, cu care cooperează strâns în Siria, Erdogan încearcă să mențină în același timp și relații tradițional solide cu Ucraina și l-a primit de două ori în acest an pe Poroșenko în Turcia.

Două porturi ucrainene de la Marea Azov, Mariupol și Berdiansk, sunt blocate de Rusia, în timp ce navele au interdicție să plece și să intre, a anunțat joi ministrul ucrainean al Infrastructurii, Volodîmir Omelian, citat de Reuters.