Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Azov  jpeg

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Azov

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2018

Două porturi ucrainene de la Marea Azov, Mariupol și Berdiansk, sunt blocate de Rusia, în timp ce navele au interdicție să plece și să intre, a anunțat joi ministrul ucrainean al Infrastructurii, Volodîmir Omelian, citat de Reuters. 

În total, 35 de nave au fost împiedicate să efectueze operațiuni normale și numai vasele care se deplasează spre porturile rusești de la Marea Azov sunt lăsate să intre, a declarat el pe Facebook.

"Obiectivul este clar - prin instituirea unei blocade asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să scoată Ucraina afară din teritoriul nostru - teritoriu care este al nostru în virtutea tuturor legilor internaționale relevante", potrivit ministrului ucrainean.

Omelian a declarat că 18 nave așteaptă intrarea în Marea Azov, patru la Berdiansk și 14 la Mariupol. Există de asemenea o linie de nouă nave gata să părăsească Marea Azov și opt alte vase care așteaptă în porturi să plece, relatează Adevărul.

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor duminică în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, pentru ceea ce a spus că a fost o intrare a lor ilegală în apele rusești - o acuzație respinsă puternic de Ucraina.

Sechestrarea acestor nave a crescut tensiunea la cel mai înalt nivel după 2015, când rebelii sprijiniți de Moscova s-au ridicat împotriva guvernului de la Kiev în regiunea estică Donbas, declanșând un război ce a ucis zeci de mii de persoane.