Trei militari ucraineni capturați de ruși contrazic versiunea oficială a Guvernului de la Kiev cu privire la incidentul din strâmtoarea Kerci jpeg

Trei militari ucraineni capturați de ruși contrazic versiunea oficială a Guvernului de la Kiev cu privire la incidentul din strâmtoarea Kerci

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2018

Autoritățile ruse au publicat un colaj video cu trei militari ucraineni capturați în timpul incidentelor din strâmtoarea Kerci, care spun că au încălcat apele teritoriale ale Rusiei și au ignorat somațiile privind părăsirea acestora. Autoritățile de la Kiev afirmă că Moscova exercită presiuni asupra lor. 

Presa rusă insistă că cele trei nave plecate vineri din portul Odessa către Mariupol și sechestrate duminică seara în Marea Neagră au încălcat apele teritoriale ale Rusiei. Drept dovadă în acest sens, prezintă mărturiile a trei dintre militarii ucraineni capturați. Ei apar înregistrați separat, în locuri diferite, iar relatările lor contrazic varianta Guvernului de la Kiev, care susține că navele nu au încălcat apele teritoriale ale Rusiei, relatează Adevărul.

Primul dintre ei, Andrei Draci, spune că nava pe care se afla, „Nikopol“, a încălcat apele teritoriale ale Rusiei și a fost avertizată cu privire la acest aspect de Garda de Coastă a țării vecine.

 „Am primit misiunea de a urma traseul Odessa-Mariupol prin Strâmtoarea Kerci. Urmând traseul spre orașul Mariupol, prin strâmtoarea Kerci, am intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, unde am fost avertizați de Garda de Coastă a Federației Ruse că încălcăm legislația Federației Ruse și ne-au transmis în mod repetat să părăsim apele teritoriale ale Federației Ruse“, susține el.

Un alt militar ucrainean, Serghei Ţâbizov (foto sus), are același discurs. Potrivit lui, navele ucrainene au intrat în apele teritoriale ale Rusiei.

„Odată ajunși în strâmtoarea Kerci, am intrat în apele Rusiei. Am primit solicitări să oprim și să așteptăm următorul ordin. (...) Am mers mai departe și am fost contactați de nave rusești“, spune el.

Căpitanul Vladimir Lisovoi afirmă la rândul său că decis să continue drumul spre Mariupol în pofida somațiilor. Mai mult, el susține că a participat la „acțiuni provocatoare“.

„După trecerea frontierei rusești, am observat nave ale FSB (Serviciul De Securitate al Federației Ruse - n. r.). Comunicațiile radio au fost ignorate conștient. (...) Mi-am dat seama că acțiunile întreprinse de navele ucrainene în strâmtoarea Kerci sunt provocatoare. Am îndeplinit ordinul și am stabilit să pun în aplicare transferul navelor din portul Odessa către portul Mariupol“, spune căpitanul.

Autoritățile militare ucrainene nu au negat identitatea celor trei militari, dar au afirmat că mărturiile au fost făcute probabil sub presiune.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marțială pentru 30 de zile. De asemenea, alegerile prezidențiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.