Parlamentul Ucrainei a aprobat Legea marțială la frontiera cu Rusia jpeg

Parlamentul Ucrainei a aprobat Legea marțială la frontiera cu Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 noiembrie 2018

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marțială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, după ce Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

Legea marțială se aplică pentru 30 de zile începând cu 28 noiembrie. Autoritățile pot restricționa adunările publice și pot reglementa asupra mass-media. De asemenea, alegerile prezidențiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko (foto sus) a semnat, anterior, un decret prin care a instaurat legea marțială pe o perioadă de două luni. Pentru ca decretul să intre în vigoare, era necesar să fie aprobat de Parlament.

Forțele navale ucrainene au anunțat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniți șase marinari ucraineni. Navele Ucrainei, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinația lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată inițial de un petrolier rus plasat sub podul dintre Crimeea și Rusia din strâmtoarea Kerci.

Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene și utilizarea forței în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a forța navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.