VIDEO Începe războiul? Momentul în care un remorcher ucrainean e lovit de o navă rusească jpeg

VIDEO Începe războiul? Momentul în care un remorcher ucrainean e lovit de o navă rusească

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 noiembrie 2018

O înregistrare video a surprins momentul în care o navă rusească a lovit, în largul Mării Negre, un remorcher ucrainean. 

Marina ucraineană a acuzat Rusia, duminică, că a deschis focul asupra unor nave ale sale în Marea Neagră, lovind trei dintre ele şi rănind mai mulţi membri al echipajului. Cele trei vase au fost mai apoi confiscate de către forţele speciale ruse. Un comunicat al serviciului rus de securitate FSB confirmă că a fost folosit armamentul pentru oprirea şi confiscarea navelor ucrainene.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că membrii Consiliului au votat, în unamimitate, pentru declararea stării de război pe teritoriul ţării, timp de 60 de zile. Decizia, ca să intre în vigoare, trebuie să fie confirmată de parlamentul ucrainean – Rada Supremă. Aceasta are deja anunţată o şedinţă pentru ora 16:00, transmite RIA Novosti. La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că posibila anunţare a stării de război nu înseamnă că Kievul renunţă la mijloacele politice şi diplomatice de „eliberare a teritoriilor ucrainene”. De asemenea, el a menţionat că decizia nu restricţionează drepturile şi libertărţile cetăţenilor. Totodată, anunţarea stării de război nu presupune mobilizarea imediată, în acest caz vor fi instruiţi cei supuşi militar. Poroşenko intenţionează să poarte tratative cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii altor state.