Statuia lui Kalașnikov, inventatorul puștii de asalt AK 47, modificată imediat după inaugurare jpeg

Statuia lui Kalașnikov, inventatorul puștii de asalt AK-47, modificată imediat după inaugurare

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2017

Statuia lui Mihail Kalaşnikov, inventatorul legendarei puști sovietice de asalt AK-47, a fost inaugurată marți, la Moscova. Inventatorul, decedat în 2013, este înfăţişat ţinând în mână arma care îi poartă numele, iar la baza statuii, apar alte arme pe care inginerul rus le-a construit.

Totuşi, sculptorul Salavat Shcherbakov a făcut o greşeală, incluzând printre acestea şi o puşcă de asalt germană, Sturmgewehr 44. Partea din noul monument a fost îndepărtată rapid, după ce ruşii au observat că este o armă germană, relatează Adevărul.

Arma creată de Mihail Kalaşnikov în 1974 seamănă foarte mult cu StG 44, o armă creată de germanul Hugo Schmeisser, în 1942, și  folosită de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial.

Kalaşnikov ar fi spus de mai multe ori că a auzit speculaţii cum că ar fi copiat puşca germană. Vladislav Kononov, directorul executiv al societăţii istorice şi militare ruseşti, a declarat pentru presă că faptul că ruşii au observat greşeala contrazice în mod clar speculaţiile.

„Din cauza acestei greşeli...a fost distrus mitul conform căruia Kalaşnikov a împrumutat elemente ale invenţiei sale de la colegii lui străini”, a declarat Kononov.

Citește și:

10 lucruri de ştiut despre cea mai folosită armă din istorie, Kalaşnikov

Kalaşnikovul, ucigaşul mondial nr. 1

Foto: Captură video AFP