Autor 272322 vizualizări


Una dintre cele mai faimoase arme de luptă, prezentă în aproape toate războaiele moderne, această armă a fost copiată şi perfecţionată în mod constant. Iată 10 lucruri de ştiut despre Kalashnikov:

  1. Arma s-a “născut” în anul 1941 în timpul luptelor de la Brausk, unde un tânăr ofiţer rus, Kalashnikov, a fost rănit grav, părăsind unitatea de tancuri în care lucra. Nemaifiind apt de a continua luptă în acea unitate, a fost transferat la artilerie, orientându-se către proiectarea de arme.
  2. Prima versiune a Kalashnikovului avea corpul din tablă de oţel, înlocuit ulterior  cu o piesă de oţel frezat.
  3. Spre deosebire de principalul concurent pe piaţa internaţională de armament, puşca americană M16, automatul Kalashnikov este uşor de demontat şi rămâne funcţional chiar şi după ce e scufundat în apă ori îngropat în nisip
  4. Seria AK a devenit  un proiect celebru, vânzându-se peste 50 de milioane de exemplare, numărul fiind într-o continuă creştere, fiind egalat numai de Mauser Mod.98  .
  5. Ultima creaţie importantă din familia AK a apărut în 1974, având ca reprezentant modelul de cal.5, 45×39. Puţin mai mic decât AKM, acesta folosea noile cartuşe de cal.5, 6 de mare vitezã cu percuţie centrală, un cartuş militar derivat din mai vechiul 5, 6×38 Bajkal.
  6. În urma impunerii pe piaţa sovietică, această armă a fost exportată întâi în toate statele membre ale Pactului de la Varşovia. Modelul românesc avea patul şi ulucul fabricate din bloc lamelat din lemn şi crosa pistol din plastic.
  7. AK-200, noul model de Kalashnikov, a intrat în dotarea forţelor armatei ruse începând cu anul 2011. Această armă este semnificativ mai grea, putând să fie ataşate încărcătoare cu 30, 50 sau 60 de cartuşe, faţă de tipul mai vechi, produs doar cu încărcătoare de 30 de cartuşe.
  8. Mihail Kalashnikov, creatorul armei, a primit cea mai mare decoraţie a Rusiei, în luna noiembrie 2009, cu ocazia festivă a împlinirii respectabilei vârste de 90 ani (foto jos).
  9. Este singura armă care se află concomitent în dotarea a peste 50 de armate din lume, precum şi singura mitralieră portabilă care figurează pe steagul unui stat, şi anume al Mozambicului.
  10. Muzeul Kalashnikov a fost deschis pe 4 noiembrie 2004 în Izhevsk, un oraş din Munţii Urali, conţinând numeroase informaţii atât despre AK-47, cât şi despre creatorul armei.

Foto sus: U.S. Department of Defense