Statele Unite au bombardat Siria / VIDEO jpeg

Statele Unite au bombardat Siria / VIDEO

📁 Istorie recentă
🗓️ 14 aprilie 2018

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat vineri seara, la ora locală 21.00 (sâmbătă la ora 04.00, ora României) într-un discurs susținut la Casa Albă (video jos), o operațiune militară împotriva Siriei, împreună cu Franța și Marea Britanie, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

"Cu puțin timp în urmă, am ordonat Forțelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacitățile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad", a spus Trump.

În momentul când președintele american își rostea mesajul, explozii s-au auzit mai multe explozii la Damasc (video jos). Ofensiva a combinat atacuri aeriene și lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană.

După câteva ore, generalul Joe Dunford, șeful Statului Major american, a anunțat că loviturile efectuate de SUA, Franța și Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat.

Generalul Dunford a spus că nicio altă operațiune nu era prevăzută pentru moment. El a precizat că aliații au avut grijă să evite să atingă forțele ruse, dar Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenție.

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat că avertizările de la Moscova au fost ignorate şi că Rusia este în acest moment ameninţată.

„Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat Antonov.

 Ambasadorul a mai declarat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.

Citește și:

Armată rusă: Apărarea antiaeriană siriană a interceptat 71 din cele 103 rachete lansate de SUA și aliații lor