Sarkozy face economii din party ul organizat de Ziua Franţei jpeg

Sarkozy face economii din party-ul organizat de Ziua Franţei

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 24 iunie 2010

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a decis să anuleze petrecerea (garden-party) din 14 iulie de la Palatul Elysee, o reuniune tradiţională politico-mondenă cu ocazia Zilei Naţionale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare, transmite AFP.

Mai multe măsuri de reduceri bugetare, incluzând anularea acestei manifestaţii simbolice care ar fi costat în 2009 peste 700.000 de euro, ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare, au declarat, miercuri, surse din partidul prezidenţial UMP.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Luc Chatel, a subliniat necesitatea unui exemplu dat de miniştri şi Guvern, în această perioadă de austeritate bugetară şi de scandaluri vizând mai mulţi oficiali guvernamentali.

Franţa a adoptat, ca şi vecinii săi europeni, măsuri anticriză, inclusiv o îngheţare a cheltuielilor de stat pentru următorii trei ani."Preşedintele Republicii a avut ocazia să le reamintească miniştrilor săi să fie deosebit de atenţi atât în ceea ce priveşte funcţionarea ministerelor lor, cât şi în legătură cu realizarea misiunilor ce le revin", a continuat Chatel.

Mai multe scandaluri vizând înalţi oficiali francezi au dăunat imaginii Guvernului.

Astfel, secretarul de stat însărcinat cu dezvoltarea regiunii Paris, Christian Blanc, s-a confruntat cu critici pentru că a cumpărat trabucuri cubaneze în valoare de 12.000 de euro din fonduri publice. Secretarul de stat pentru Sport, Rama Yade, a fost nevoită să dea explicaţii pentru închirierea unui apartament cu 667 de euro pe noapte, reţinut pentru ea într-un hotel sud-african, deşi ea denunţase anterior luxul hotelului în care a fost primită echipa Franţei.

Costul petrecerii (garden-party) de la 14 iulie, care se desfăşoară în grădinile palatului prezidenţial Elysee, s-a ridicat în 2009 la 732.826 de euro, adică aproape 100 de euro pe invitat, declarase, la începutul lunii iunie, deputatul socialist Rene Dosiere.