Rămășițele lui Salvador Dali, exhumate la 28 de ani de la moartea artistului  jpeg

Rămășițele lui Salvador Dali, exhumate la 28 de ani de la moartea artistului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 iulie 2017

Rămășițele pământești ale lui Salvador Dali vor fi exhumate joi seara, pentru efectuarea unor teste ADN, în cadrul unui proces de paternitate.

Operațiunea va fi efectuată după ora ora locală 20.00, după închiderea pentru public a Teatrului-Muzeu, unde este îngropat celebrul pictor spaniol, relatează Agerpres.

Administratorii muzeului au organizat un dispozitiv special pentru a facilita procedurile complexe de exhumare a pictorului ale cărui rămășițe se odihnesc sub o lespede cu o greutate de peste o tonă. Fundația Gala-Dali, care nu știe cât timp vor dura operațiunile, a anunțat că este interzisă intrarea în incintă a altor persoane decât cele ale corpului medicilor legiști.

La 28 de ani după moartea lui Salvador Dali, o femeie din Spania pretinde că este fiica celebrului pictor spaniol. Maria Pilar Abel Martínez, în vârstă de 61 de ani, susține că mama ei, Antonia, şi artistul s-au întâlnit în 1950, când aceasta lucra pentru o familie care îşi petrecea verile în Cadaqués, în apropiere de Portlligat unde se află şi astăzi casa lui Dali.

Mama Mariei Pilar Abel Martínez a demisionat în 1955, când s-a mutat în alt oraş şi s-a căsătorit cu un alt bărbat. Martínez susține, în documentele prezentate în fața tribunalului din Madrid, că pe cei doi i-a legat ”o prietenie care s-a transformat într-o iubire clandestină”.

La acea vreme, Salvador Dali era deja căsătorit cu Gala, marea sa iubire, femeia alături de care şi-a petrecut toată viaţa şi cu care nu a avut copii. Maria Pilar Abel Martínez susține că a început acest demers în urma comentariilor repetate ale mamei sale, care îi spunea că este fiica lui Dali.

Celebrul pictor suprarealist spaniol Salvador Dali a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres, în Catalonia, la vârsta de 84 de ani. Artistul și-a petrecut ultimii șapte ani din viață trăind izolat în castelul său din Pubol, înconjurat de asistente medicale și secretare. A fost înmormântat în orașul său natal, Figueres.