O nouă ''cortină'' de fier'' separă Rusia de ''lumea civilizată'', afirmă preşedintele ucrainean jpeg

Preşedintele Ucrainei decretează legea marţială pe întreg teritoriul ţării

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina, transmite adevarul.ro.

"Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge", a afirmat şeful statului ucrainean. Cu o zi în urmă, miercuri, preşedintele ucrainean dăduse asigurări că, pentru moment, ''nu există necesitatea unei mobilizări generale'' în rândul populaţiei şi exclusese riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care respinsese apelurile de a impune legea marţială în provincia separatistă Donbas, din estul ţării, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

Zelenski a afirmat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra ţării sale. "Nu vă temeţi, vom învinge. Suntem pregătiţi pentru orice", a spus Zelenski.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că operaţiunea rusă are ca scop "distrugerea statului ucrainean". "Doar acţiuni unite şi puternice pot apăra agresiunea Ucrainei de către Vladimir Putin", a anunţat sursa citată.

Luni, Vladimir Putin a semnat declaraţia de independenţă a regiunilor ucrainene Doneţk şi Luhansk la finalul unui discursul televizat în care a vorbit despre istoria Ucrainei şi cum acest stat, ar fi fost „creat de Rusia”. Cele două regiuni din estul Ucrainei a cărora independenţă a fost semnată de Vladimir Putin au o suprafaţă totală de 53.201 kilometri pătraţi.

Citește și:

Rusia a invadat Ucraina. Putin cere armatei ucrainene „să depună armele”

Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României. A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău

Vladimir Putin asigură fostele republici sovietice că Ucraina este o „excepţie deoarece se află sub control străin”