Vladimir Putin asigură fostele republici sovietice că Ucraina este o „excepţie deoarece se află sub control străin” png

Vladimir Putin asigură fostele republici sovietice că Ucraina este o „excepţie deoarece se află sub control străin”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 februarie 2022

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice, iar Ucraina constituie o excepţie deoarece se află sub control străin, transmite agerpres.ro.

Rusia a concentrat în ultimele săptămâni forţe militare la frontierele Ucrainei şi a recunoscut luni independenţa republicilor Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în estul acestei ţări. Putin a ordonat armatei ruse să intervină în teritoriile respective pentru "menţinerea păcii".

Marţi, Putin a susţinut însă că nu vrea să reconstruiască un imperiu şi că a anticipat că vor exista "speculaţii" privind o astfel de intenţie a Rusiei. El l-a asigurat pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că "acest lucru nu este deloc real".

"După dezintegrarea Uniunii Sovietice, Rusia a recunoscut toate noile realităţi geopolitice şi, după cum ştiţi, lucrează la consolidarea cooperării cu toate ţările, statele independente apărute pe teritoriul post-sovietic", a explicat Vladimir Putin, exprimându-şi din nou regretul că Ucraina a întors spatele cooperării cu Rusia după o lovitură de stat violentă.

În discursul său de luni, el s-a referit la existenţa la Kiev a unui "regim marionetă" care nu are o politică proprie, ci este controlat şi folosit de Statele Unite pentru a slăbi Rusia.