Poetul chilian Pablo Neruda asasinat din ordinul dictatorului Pinochet? jpeg

Poetul chilian Pablo Neruda asasinat din ordinul dictatorului Pinochet?

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 12 mai 2011

Fostul asistent al poetului chilian Pablo Neruda susţine, într-o serie de interviuri acordate unor reviste de sud-americane, că acesta ar fi fost asasinat din ordinul dictatorului Augusto Pinochet, informaţie dezminţită însă de Fundaţia Neruda, scrie AFP.

Neruda, unul dintre cei mai prolifici autori ai secolului trecut, poet, scriitor şi om politic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1971, ar fi fost asasinat din ordinul lui Pinochet, susţine asistentul şi şoferul lui, Manuel Araya.

Istoria a consemnat o altă variantă a morţii poetului. Pe 23 septembrie 1973, la 69 de ani, Neruda se stingea în urma unor complicaţii apărute din cauza cancerului de prostată de care suferea. Cel care cântase femeia şi idealurile revoluţionare şi îşi pierduse un drag prieten – poetul Federico Garcia Lorca – în războiul civil spaniol din 1936, avea să primească în anul morţii sale încă o lovitură. Salvador Allende, prieten cu Neruda, este îndepărtat de la putere ca urmare a loviturii de stat a lui Pinochet.

Manuel Araya, fostul asistent al lui Neruda a mărturisit unor reviste sud-americane că moartea acestuia ar fi fost comandată de Pinochet, care dorea să evite trimiterea poetului în exil unde ar fi putut deveni o voce critică cu accente vehemente la adresa noului regim.

„Pinochet a fost asasinul. El a cerut uciderea lui Pablo Neruda pentru ca acesta să nu plece din ţară, pentru că era un intelectual pe care Pinochet nu îl dorea ca opozant", a declarat Araya.

În vârstă de 65 de ani, Araya, care i-a stat alături lui Neruda în ultimele momente ale vieţii, susţine că acesta nu a fost internat la spitalul Santa Maria din Santiago pentru că era grav bolnav, ci pentru că avea nevoie de protecţie. „Era îngrijorat şi stresat şi credea că noul regim dorea să îl elimine”.

Araya mai spune că Neruda i-a mărturisit că este îngrijorat din cauza unei injecţii pe care i-o administrase un medic în timpul nopţii de 23 septembrie 1973. Poetul a murit în timpul acelei nopţi.

Acuzaţiile tardive pe care le lansează fostul asistent al poetului sunt însă combătute deFundaţia Pablo Neruda, care administrează în prezent opera chilianului. „Niciun indiciu, nicio dovadă nu sugerează că Pablo Neruda a murit dintr-o altă cauză decât cancerul în stadiu avansat de care suferea. Nu ni se pare rezonabil să fie concepută o nouă versiune a decesului său numai pe baza opiniei personale a şoferului său, " au precizat reprezentanţii fundaţiei, potrivit AFP.