Nagasaki a comemorat 72 de ani de la bombardamentul atomic / VIDEO jpeg

Nagasaki a comemorat 72 de ani de la bombardamentul atomic / VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2017

Locuitorii din Nagasaki au comemorat, miercuri, 72 de ani de la atacul nuclear care a lovit orașul japonez, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un clopot a bătut la ora locală 11:02 (02:02 GMT), ora exactă la care a explodat bomba atomică, la 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supraviețuitori și apropiați ai victimelor, au ținut un minut de reculegere.

În acest context, Tomihisa Taue, primarul orașului Nagasaki, a lansat un apel la semnarea unui tratat Națiunilor Unite de interzicere a armelor atomice.

”În calitate de singură țară care a suferit ravagiile unor astfel de arme, vă cer să faceți tot ce vă stă în putere pentru a participa cât mai curând la aceste negocieri”, a spus Tomihisa Taue, conform Agerpres.

La începutul lui iulie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de 122 de state membre ONU, dar puterile nucleare — SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel — au boicotat discuțiile, ca și Japonia și majoritatea țărilor NATO.

Botezată "Fat Man", bomba pe bază de plutoniu, care a provocat moartea a 74.000 de persoane, a fost lansată de americani asupra Nagasaki la trei zile după "Little Boy", cu uraniu, care a distrus Hiroshima, provocând moartea a 140.000 de persoane.