Misterul morții lui Pablo Neruda  Poetul chilian nu a murit de cancer jpeg

Misterul morții lui Pablo Neruda. Poetul chilian nu a murit de cancer

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2017

Un grup de 16 experți internaționali a ajuns la concluzia că moartea poetului Pablo Neruda nu a fost provocată de un cancer așa cum indică certificatul său de deces.

"Ceea ce este sigur, ceea ce este sută la sută sigur este că certificatul nu reflectă realitatea decesului", a declarat medicul Aurelio Luna, în numele experților însărcinați să stabilească dacă poetul chilian a fost asasinat de dictatura generalului Augusto Pinochet, relatează Agerpres

Moartea poetului chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a survenit la scurt timp după lovitura de stat a lui Pinochet în 1973. Autoritățile chiliene au însărcinat un grup de specialiști din Canada, Chile, Danemarca, Statele Unite și Spania pentru a descoperi cauzele reale ale decesului lui Pablo Neruda. 

Experții nu au reușit să identifice cauza reală a morții poetrului, însă au descoperit o nouă bacterie necanceroasă. Aceasta este studiată în prezent în laboratoare din Canada și Danemarca, urmând să permită înțelegerea mai corectă a cauzelor morții lui Neruda.

Potrivit certificatului de deces întocmit de junta militară la putere la acea dată, Pablo Neruda a murit la vârsta de 69 de ani de cancer de prostată. Familia poetului bănuiește că acesta a fost otrăvit sub dictatură (1973-1990).