Misterioasa boală de care a suferit Goya, diagnosticată după mai bine de 200 de ani

Autor 16140 vizualizări


Celebrul pictor spaniol Francisco Goya a suferit de o boală misterioasă pe când avea 46 de ani, în urma căreia și-a pierdut auzul, iar o echipă de experți de la Școala de medicină a Universității din Maryland, SUA, a ajuns la concluzia că artistul plastic ar fi avut o boală autoimună denumită sindromul Susac, conform unui studiu publicat de Live Science.

Francisco Goya (1746 — 1828) este considerat cel mai important pictor spaniol de la sfârșitul secolului XVIII — începutul secolului XIX. La jumătatea carierei sale, în 1793, pictorul s-a îmbolnăvit grav, rămânând la pat timp de mai multe luni. Printre simptomele cunoscute ale acestei boli se numără durerile de cap, amețeli, halucinații, probleme cu vederea și acufene (țiuitul în urechi). Majoritatea acestor simptome s-au estompat și au dispărut, însă până la sfârșitul vieții, la vârsta de 82 de ani, celebrul pictor a rămas surd.


Boala lui Goya a rămas fără un diagnostic clar, deși unii experți au emis diverse ipoteze, printre care meningita bacteriană, sifilisul sau chiar o posibilă intoxicație cu plumb rezultată în urma lucrului cu vopsele. 

Într-o nouă analiză, Dr. Ronna Hertzano, chirurg și expertă ORL de la Școala de medicină a Universității din Maryland, susține că Francisco Goya ar fi suferit de sindromul Susac — o maladie autoimună rară în care sistemul imunitar al pacientului atacă vasele de sânge din creier, retină și urechea internă. Printre simptome se numără dureri puternice de cap, dificultăți de concentrare, probleme psihiatrice și pierderea vederii, echilibrului și auzului.


Diagnosticarea bolii de care a suferit Goya a fost o provocare pentru că, în cazul său, "nu dispunem de însemnări scrise de la medicii care l-au examinat", a precizat Hertzano. Cu toate acestea, Goya "s-a confruntat cu o constelație de simptome" care oferă indicii cu privire la natura diagnosticului, a adăugat ea. 

Sindromul Susac explică toate simptomele suferite de pictor și poate să-i lase pe pacienți suferind de surditate permanentă, conform lui Hertzano. 


Deși sifilisul, meningita bacteriană sau intoxicația cu plumb pot explica simptomele suferite de Goya, în secolul XVIII, pacienții cu astfel de afecțiuni nu-și reveneau așa cum a făcut-o pictorul. Pacienții cu astfel de probleme de sănătate sufereau aproape întotdeauna complicații grave. 

Diagnosticul pus de Dr. Hertzano nu este însă unul definitiv. "Nu putem face mai mult de speculații", a adăugat ea. 

Dacă Goya ar fi trăit în zilele noastre, el ar fi putut primi tratament pentru această boală și chiar și așa tot ar fi existat riscul să-și piardă auzul, a precizat Dr. Hertzano.


Regele Mihai I s-a născut la Castelul Foișor din Sinaia în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia – în chiar anul în care se împlinesc nouă decenii de la urcarea sa pe tron. Avea 5 ani şi 9 luni în iulie 1927, atunci când i-a succedat bunicului său, Regele Ferdinand Întregitorul.

Şi câte nu s-au întâmplat de-atunci – o viaţă cu înălţimi, dar şi cu multe, multe prăbuşiri, căci ultimul rege al României a fost contemporan cu destinul zbuciumat al Europei în ultima sută de ani.

Acesta este, deci, un dosar „Historia” cu vocaţie recuperatoare: adună, unul după altul, toate capitolele existenţei celui de-al patrulea rege al României, şi mai cu seamă cele despre care se ştie mai puţin: anii 1944-1947, care conduc spre abdicarea forţată, coordonatele procesului de urmărire între 1948 şi 1990 – căci Securitatea nu l-a scăpat niciun moment din vedere pe regele exilat, ştergerea din istorie, în România comunistă, şi mai apoi demonizarea. Şi întoarcerea, în 1992, precedată şi urmată de un şir de reveniri ratate. Şi apoi discursul ca o moştenire, din octombrie 2011: „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”.