Maria Sybilla Meriam, tinereţea ilustratoarei ştiinţifice, dedicată studiului plantelor şi insectelor jpeg

Maria Sybilla Meriam, tinereţea ilustratoarei ştiinţifice, dedicată studiului plantelor şi insectelor

📁 Biografii
🗓️ 2 aprilie 2013

MARIA SIBYLLA MERIAN, omagiata de Google.Iustratorul ştiinţific care a intrat în istorie pentru desenele sale foarte detalitate despre plante şi insecte, s-a născut pe 2 aprilie 1647, în  Frankfurt (Germania).

Manifestându-şi un interes deosebit pentru natură şi încurajată de mama ei să deseneze, MARIA SIBYLLA MERIAN a început să picteze plante şi insecte încă de când avea 13 ani.

„Am observat că alte omizi dau naştere unor fluturi foarte frumoşi sau molii şi că viermii de mătase fac la fel. Asta m-a determinat să adun toate omizile pe care le găseam pentru a vedea felul în care se transformă”, mai scria MARIA SIBYLLA MERIAN.

Ulterior,  MARIA SIBYLLA MERIAN a scris mai multe cărţi despre stadiile de dezvoltare ale fluturilor, pe care le-a ilustrat cu desene în care apăreau şi plantele cu care aceştia se hrănesc.

Pentru toate aceste volume,  MARIA SIBYLLA MERIAN a realizat documentări îndelungate şi a călătorit mult. Una dintre expediţiile sale a fost chiar în Surinam (nord-estul Americii de Sud). 

MARIA SIBYLLA MERIAN s-a mutat la Amsterdam în anul 1699, unde a avut ocazia să-şi continue munca.

“În Olanda am observat cu mare încântare frumuseţea animalelor provenite din Estul şi Vestul Indiilor”, mărturisea MARIA SIBYLLA MERIAN. “Am fost norocoasă să pot vedea ambele colecţii scumpe de insecte ale doctorului Nicolaas Witsen, primarul Amsterdamului. (…) În plus, am avut ocazia să văd colecţiile domnului Fredericus Ruysch, doctor şi professor de anatomie şi botanică şi ale domnului Livinus Vincent.”, mai scria MARIA SIBYLLA MERIAN în “Metamorphosis insectorum Surinamensium”.

În 1701,  MARIA SIBYLLA MERIAN s-a îmbolnăvit de malarie. 14 ani mai târziu,   MARIA SIBYLLA MERIAN a suferit un atac cerebral şi a rămas parţial paralizată. MARIA SIBYLLA MERIAN a murit pe 13 ianuarie 1717.

sursa: http://www.gandul.info