LIVE Dezbatere „Historia”, ora 11 00: Românul de care se temeau toţi japonezii din Pacific jpeg

LIVE Dezbatere „Historia”, ora 11.00: Românul de care se temeau toţi japonezii din Pacific

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2015

„Vrah-ciuuh”! Acesta este cuvântul care a făcut să tresară multe inimi de români pe la sfârşitul anilor ’90. Atenţi sau nu la televizorul lăsat deschis pe un canal de filme documentare, ei s-au oprit brusc din ceea ce făceau, necrezându-şi urechilor:în mijlocul Pacificului, în vâltoarea încleştării dintre flotele Imperiului Japonez şi cea a Marinei Militare Americane, un pilot pe nume Alexander Vraciu oprea istoria în loc şi devenea legendă.

Graţie documentarelor americane, renumele americanului de origine românească trecea Atlanticul de la vest la est, făcându-i pe românii iubitori de istorie să se simtă mândri. Dacă vă regăsiţi printre cei care au lăsat baltă ceea ce făceau şi s-au aşezat în faţa televizorului pentru a prinde măcar finalul poveştii, vă invităm să urmăriţi dezbaterea „Historia”, dedicată acestui erou.  

Cum a ajuns Alexander Vraciu spaima japonezilor din Pacific? De ce a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie din Marina SUA? La aceste întrebări, dar şi la multe altele răspund Lucian Dobrovicescu şi istoricul militar Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.