LIVE Dezbatere Historia: De ce nu a recunoscut niciodată URSS ul unirea Basarabiei cu România? Cum se vede istoria României de la Moscova? jpeg

LIVE Dezbatere Historia: De ce nu a recunoscut niciodată URSS-ul unirea Basarabiei cu România? Cum se vede istoria României de la Moscova?

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2015
  • La 28 octombrie 1920, a fost semnat, la Paris, Tratatul prin care Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia recunoşteau unirea Basarabiei cu România.
  • În preambulul tratatului se preciza:“Considerând cǎ în interesul pǎcii generale în Europa trebuie asiguratǎ încǎ de pe acum în Basarabia o suveranitate care sǎ corespundǎ aspiraţiilor populaţiunii şi sǎ garanteze minoritǎţilor de rasǎ, religie sau limbǎ protecţiunea ce le este datoritǎ;Considerând cǎ din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic unirea Basarabiei cu România este pe deplin justificatǎ”.  
  • La 1 noiembrie 1920 guvernele Rusiei şi Ucrainei au transmis guvernelor statelor semnatare ale acestui tratat urmǎtoarea notǎ:“Aflând cǎ între Marile Puteri Aliate şi România s-a semnat Tratatul cu privire la alipirea la aceasta din urmǎ a Basarabiei, guvernele Republicilor Sovietice ale Rusiei şi Ucrainei declarǎ cǎ ele nu pot recunoaşte ca având putere înţelegerea cu privire la Basarabia fǎcutǎ fǎrǎ participarea lor şi cǎ ele nu se considerǎ în nici un fel legate de tratatul încheiat pe aceastǎ temǎ de alte guverne”. Tratatul de la Paris a fost ratificat de Marea Britanie (1922), Franţa (1924) şi Italia (1927), nu şi de Japonia, interesatǎ în promovarea unor relaţii de colaborare cu Uniunea Sovieticǎ.  
  • Relaţiile dintre România şi URSS în perioada interbelică aveau să fie afectate de „chestiunea Basarabia” pe care sovieticii o ridicau la orice întâlnirea bilaterală. Şi, totuşi, a încercat URSS-ul sa negocieze cu guvernul român această problemă? Ce gândeau autorităţile de la Moscova? Dar cele de la Bucureşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele vor răspunde generalul (r) Constantin Degeratu, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei României, şi istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă, începând cu ora 11.00,  de adevarul.ro.