Iranul a recunoscut că a doborât avionul companiei Ukraine International Airlines jpeg

Iranul a recunoscut că a doborât avionul companiei Ukraine International Airlines

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 ianuarie 2020

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât „dintr-o eroare” avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Iranul regretă „profund” această prăbuşire, „o mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, conform Agerpres.

„Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”, a transmis Rouhani, pe Twitter.

De asemenea, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif și-a exprimat „regrete, scuze şi condoleanţe”, insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O „eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru”, a scris el într-un tweet.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia preşedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staţionaţi militari americani.

Forţele armate iraniene au recunoscut că a fost vorba despre o „eroare umană”, explicând că aparatul de zbor a fost confundat cu un „avion ostil”. „Responsabilul” pentru această eroare va fi adus „imediat” în faţa justiţiei, a mai indicat Statul Major iranian.

Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric informația conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare, omorând toate cele 176 de persoane aflate la bord, în principal iranieni și canadieni.

Foto sus: IRNA News Agency