Care a fost cauza prăbușirii avionului ucrainean la scurt timp după decolarea din Iran?  jpeg

Care a fost cauza prăbușirii avionului ucrainean la scurt timp după decolarea din Iran?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2020

Iranul ar fi doborât din greșeală avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines (UIA), care s-a prăbușit miercuri, la scurt timp după decolarea de la Teheran, susține presa americană, care citează o serie de surse anonime din cadrul pentagonului și serviciilor secrete americane. Această informație este negată vehement de autoritățile de la Teheran.

Update: Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât avionul companiei Ukraine International Airlines

Avionul Boeing al companiei UIA a decolat miercuri dimineață din Teheran în direcția Kiev, dar s-a prăbușit două minute mai târziu, omorând toate cele 176 de persoane aflate la bord, în principal iranieni și canadieni.

Surse americane, care își păstrează anonimatul, susțin că avionul cu destinația Kiev era în aer de două minute când a fost depistată lansarea a două rachete sol-aer. Acest lucru a fost urmat imediat de o explozie în vecinătatea avionului. Cantitatea de căldură degajată de avion arată că acesta era în flăcări când s-a prăbușit, susțin sursele americane.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat, joi, că mai multe surse din cadrul serviciilor de informații, inclusiv canadiene, afirmă că Boeingul 737, care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran, a fost „doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, probabil dintr-o eroare.

Iranul a cerut joi Canadei să-i pună la dispoziție informațiile de care dispune despre un posibil tir cu rachetă iranian împotriva avionului ucrainean. Ministerul de Externe iranian a invitat Boeing, constructorul american al aeronavei, să participe la anchetă.

Președintele Organizației Aviației Civile iraniene, Ali Abedzadeh, a declarat vineri că poate afirma cu certitudine că avionul ucrainean Boeing 737 care s-a prăbușit miercuri la Teheran „nu a fost lovit de o rachetă”. Iranul „a invitat Ucraina în calitate de proprietară a aparatului și Boeing, în calitate de fabricant al avionului, să participe la această anchetă”.

Teheranul afirmă că este dispus să asocieze anchetei experți din toate țările care și-au pierdut cetățeni în catastrofă. În jur de 50 de experți ucraineni au ajuns joi la Teheran pentru a participa la anchetă și a decripta cutiile negre ale avionului Boeing.

Foto sus: IRNA News Agency