Fotografii cu Antoine de Saint Exupéry, în ultimele sale ore de viaţă, găsite în Franţa jpeg

Fotografii cu Antoine de Saint-Exupéry, în ultimele sale ore de viaţă, găsite în Franţa

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2010

Patru fotografii care îl înfăţişează pe scriitorul şi aviatorul Antoine de Saint-Exupéry, realizate probabil cu foarte puţin timp înainte de accidentul de avion în care şi-a pierdut viaţa, produs în iulie 1944, au fost descoperite recent în Franţa, informează independent.co.uk.

Cele patru fotografii, făcute de unul dintre colegii lui Saint-Exupéry din forţele aeriene franceze, au fost realizate probabil la baza aeriană din Corsica, cu puţin timp înainte de ultimul zbor al celebrului scriitor, în iulie 1944.

Într-una dintre ele apare un bărbat de vârstă mijlocie care stă la o masă şi fumează o ţigară. O alta îl prezintă pe un bărbat care poartă ochelari de soare şi o vestă de salvare, stând în picioare lângă un Jeep.

Fotografiile, păstrate timp de aproape 70 de ani într-o cutie de carton de familia unui alt aviator francez, Raymond Duriez, au fost donate Muzeului Aviaţiei din oraşul Angers (Franţa). Figura celebrului scriitor a fost identificată de nepoata acestuia, Monique Catta.

François Blondeau, preşedintele asociaţiei care conduce muzeul, a declarat că aceste fotografii sunt ulterioare celor "realizate în Corsica de fotograful John Phillips, în mai 1944", considerate până de curând a fi ultimele imagini ale scriitorului Antoine de Saint-Exupéry.

Pe 31 iulie 1944, scriitorul şi pilotul francez Antoine de Saint-Exupéry, un pionier al zborurilor poştale în Africa şi America Latină, a decolat din Corsica pentru un zbor de recunoaştere, din care nu s-a mai întors. Epava unui avion despre care se crede că ar fi fost pilotat de Saint-Exupéry a fost descoperită în urmă cu câţiva ani în apele din apropiere de oraşul Toulon. O brăţară din argint pe care era gravat numele scriitorului a fost descoperită de un pescar în 1998.

Antoine de Saint-Exupéry este autorul romanului "Micul Prinţ", o alegorie despre condiţia umană şi, totodată, cel mai bine vândut roman pentru copii pe plan mondial.

Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry provenea dintr-o familie nobiliară din Lyon. Printre operele sale cele mai cunoscute, în afară de "Micul Prinţ", se află şi "Zbor de noapte", un roman inspirat din experienţele sale de pilot, recompensat cu premiul Femina în 1931.