Explozia rachetei ruseşti, subiect controversat în SUA  Trump: «Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată» jpeg

Explozia rachetei ruseşti, subiect controversat în SUA. Trump: «Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată»

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 13 august 2019

Joi, la o bază de lansare a rachetelor balistice din nordul Rusiei, în timpul unui test de armament, s-a produs o explozie în urma căreia au murit cinci fizicieni.

La cinci zile de la eveniment, Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, recunoaște oficial că oamenii de știință care au murit în accident, testau, conform BBC „un motor cu propulsie nucleară”. Experții ruși și occidentali consultați spun că, cel mai probabil, este vorba despre racheta „Burevestnik” (ori SSC-X-9 „Skyfall”, conform codificării NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală, cu propulsie nucleară. Baza unde s-a produs accidentul, deschisă în 1954 şi specializată în teste cu rachete ale flotei ruse, în special rachete balistice, este situată în apropiere de satul Nionoska, în regiunea Arhanghelsk.

Cert este că, în urma exploziei, în zona orașului Severdvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității. Radioactivitatea a atins, timp de 40 de minute, un nivel de 2 microsiverți pe oră, după care nivelul a scăzut la 0.11 microsiverți. Ambele niveluri de radiație sunt prea mici pentru a provoca probleme. În schimb, farmaciile din nordul Rusiei au rămas fără rezerve de iod, în urma accidentului.

Replica din partea preşedintelui Donald Trump nu a întârziat să apară. Acesta a scris într-o postare pe Twitter că "SUA află multe în urma exploziei unei rachete defectuoase în Rusia. Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată". Preşedintele a fost contrazis de către expertul american Joe Ciricione: "Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului Rece”.