Ex preşedintele american Jimmy Carter va efectua o vizită în Coreea de Nord jpeg

Ex-preşedintele american Jimmy Carter va efectua o vizită în Coreea de Nord

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 24 august 2010

Fostul preşedinte american Jimmy Carter, intenţionează să viziteze Coreea de Nord, în curând, în cadrul unei misiuni cu scopul eliberării unui cetăţean american, în vârstă de 30 de ani, care este deţinut, din aprilie, în această ţară, a anunţat luni revista Foreign Policy, citată de AFP.

"Jimmy Carter se pregăteşte să efectueze, în curând, o vizită în Coreea de Nord, afirmă două surse care sunt la curent cu planurile fostului preşedinte, care au pezentat această vizită ca pe o misiune privată în scopul eliberării unui cetăţean american deţinut acolo", scrie revista în ediţia electronică.

Plecarea fostului preşedinte democrat american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este o "problemă de zile", potrivit articolului.

Statele Unite şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea cu privire la sănătatea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de muncă forţată şi la plata unei amenzi în valoare de 700.000 de dolari, de către regimul de la Phenian, pentru că a traversat în mod ilegal forntiera nord-coreană, venind dinspre China.

Aijalon Gomes, un fost profesor de limba engleză, în vârstă de 30 de ani, cunoscut pentru credinţa sa creştină, a fost arestat în ianuarie şi a fost condamnat în aprilie. El a trecut frontiera nord-coreană la o lună după misionarul american Robert Park, care a traversat un râu îngheţat, în ziua de Crăciun, voind să urmeze exemplul acestuia. Park a fost eliberat în februarie, fără să fie judecat.

Presa oficială nord-coreană anunţa, în iulie, că Gomes a fost spitalizat, în urma unei tentative de sinucidere. Agenţia KCNA, organismul de propagandă al regimului, afirma atunci că gestul acestuia ar fi avut legătură cu un presupus "puternic sentiment de vină" şi "decepţia şi disperarea resimţite faţă de Guvernul american, care nu a luat nicio măsură pentru eliberarea sa".

Foreign Policy precizează că Jimmmy Carter, în vârstă de 86 de ani, va efectua o vizită privată, posibil împreună cu soţia şi fiica sa, fără să fie însoţit de vreun reprezentant al actualei administraţii Obama.

Misiunea acestuia este comparabilă cu cea a fostului preşedinte democrat Bill Clinton, care a permis, anul trecut, eliberarea a două jurnaliste din cadrul postului de televiziune Current TV, Laura Ling şi Euna Lee, care au fost arestate tot pentru trecerea ilegală a frontierei.

Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări privind eventualitatea unei vizite a lui Jimmy Carter în Coreea de Nord, că "nu există nimic de comunicat" în acest sens.

Casa Albă nu a confirmat această vizită, dar un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei a declarat, sub protecţia anonimatului, că o asemenea vizită poate fi efectuată doar în cadrul "unui efort umanitar privat".

Jimmy Carter a efectuat o vizită fără precedent în Coreea de Nord, în 1994, în momentul în care Statele Unite erau aproape de un război cu regimul de la Phenian, din cauza programului nuclear nord-corean. El a reuşit, atunci, să aplaneze tensiunile cu liderul nord-corean Kim Il-Sung.

Într-o vizită la Seul, în martie 2009, fostul preşedinte a îndemnat Coreea de Sud şi Statele Unite să înceapă negocieri directe cu Phenianul, subliniind că un eşec al negocierilor privind dezarmarea nucleară riscă să ducă la un război "catastrofal".