Donald Trump a anunțat măsurile luate de SUA după atacurile iraniene asupra bazelor americane din Irak / VIDEO jpeg

Donald Trump a anunțat măsurile luate de SUA după atacurile iraniene asupra bazelor americane din Irak / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 ianuarie 2020

Președintele american Donald Trump a declarat, în cadrul unui discurs susținut miercuri, la Casa Albă, că nu există militari americani care au murit în atacul de marți seară al Iranului asupra bazelor americane din Irak, subliniind că forțele americane sunt pregătite pentru orice, dar că Iranul pare să se retragă.

Liderul de la Washington și-a început discursul precizând hotărât că Statele Unite nu vor permite niciodată ca Iranul să aibă arma nucleară. „Câtă vreme sunt eu președinte al Statelor Unite, Iranului nu i se va permite niciodată să aibă arma nucleară”.

Trump a precizat că niciun militar american nu a fost rănit în atacurile cu rachetă de aseară și daunele materiale au fost minime. Acesta a adăugat că forțele americane „sunt pregătite pentru orice”, dar pentru moment „Iranul pare să se retragă”. Trump l-a descris pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu dronă, ca fiind „cel mai mare terorist al lumii”.

„El a antrenat armate teroriste, inclusiv Hezbollah, lansând atacuri teroriste împotriva unor ținte civile. A alimentat războaie civile sângeroase în regiune. A rănit și ucis mii de trupe americane, inclusiv prin plantarea unor bombe care mutilează și dezmembrează victimele”. Trump a afirmat că Soleimani a coordonat atacurile recente asupra personalului american din Irak „care au rănit grav patru militari și au ucis un american” și că a orchestrat „atacul violent” asupra ambasadei SUA de la Bagdad. „În ultimele zile, plănuia noi atacuri asupra unor ținte americane, dar noi l-am oprit”, a adăugat președintele SUA.

În discursul său, Trump a făcut apel la NATO să „se implice mai mult în Orientul Mijlociu”. Președintele american nu a oferit alte detalii și a continuat prin laudele aduse SUA pentru faptul că nu este dependentă de petrolul din Orientul Mijlociu. Trump a avertizat Iranul, în tonul său caracteristic, că „rachetele noastre sunt mari și puternice și exacte... și letale”.

Liderul SUA a anunțat, de asemenea, că administrația sa va impune noi sancțiuni Iranului, ca urmare a atacului de la bazele irakiene care găzduiesc trupe americane, precum și ca răspuns la agresiunea mai extinsă a Teheranului în regiune.

„Statele Unite vor impune imediat sancțiuni economice adiționale pentru regimul iranian”, a afirmat președintele. El a subliniat că administrația continuă să analizeze și alte opțiuni ca răspuns la atacurile cu rachetă ale iranienilor.

„Aceste sancțiuni puternici vor rămâne în vigoare până când Iranul își va schimba comportamentul”, a spus Trump. „Doar în ultimele luni, Iranul a confiscat nave în ape internaționale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite și a doborât două drone americane”, a adăugat președintele SUA.