De ce nu a fost utilizată coroana de oţel a regilor României la ceremonia funerară a regelui Mihai I  jpeg

De ce nu a fost utilizată coroana de oţel a regilor României la ceremonia funerară a regelui Mihai I

📁 Monarhia în România
🗓️ 16 decembrie 2017

Ca urmare a unor articole publicate în presa scrisă în ultimele zile şi a comentariilor stârnite de acestea în spaţiul public cu privire la faptul că la ceremonia funerară a regelui Mihai I nu este utilizată coroana de oţel a regilor României, Muzeul Naţional de Istorie a României precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, coroana originală este obiect de tezaur, iar legea nu permite utilizarea ei.

Într-un comunicat de presă, Muzeul Naţional de Istorie a României menţionează prevederile legale reglementate în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil (Capitolul III - Păstrarea, depozitarea şi asigurarea securităţii bunurilor culturale mobile, art. 23), potrivit cărora "(1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum şi deţinătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au următoarele obligaţii: e) să nu utilizeze şi să nu permită utilizarea acestor bunuri în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii". 

"Dorim să menţionăm faptul că Muzeul Naţional de Istorie a României nu a primit din partea organizatorilor funeraliilor nicio solicitare de împrumut a coroanei de oţel a regilor României. Împrumutul bunurilor culturale mobile se supune unei proceduri speciale, fiind necesară avizarea din partea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În condiţiile în care ni s-ar fi solicitat împrumutul coroanei, şi doar după verificarea tuturor condiţiilor de păstrare a acesteia, puteam parcurge această procedură. Ne arătăm cele mai profunde regrete asupra faptului că funeraliile Regelui Mihai I sunt folosite ca prilej de transmitere a unor informaţii eronate care vizează Muzeul Naţional de Istorie a României. Prezentăm încă o dată, pe această cale, condoleanţele noastre", se arată în comunicatul citat. 

La ceremonia funerară a regelui Mihai I a fost utilizată o copie a coroane de oţel a regilor României (foto sus).

Citește și:

De ce nu fost Regele Mihai la înmormântarea tatălui său, Carol al II-lea

Ce ne spune moartea Regelui Mihai despre suverani și monarhie în România 

De ce sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost dus şi la Castelul Peleş