Curtea Supremă a Indiei: Taj Mahalul, ori restaurat, ori dărâmat jpeg

Curtea Supremă a Indiei: Taj Mahalul, ori restaurat, ori dărâmat

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 18 august 2018

Taj Mahalul este una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, inconfundabilă prin măreţia sa. Doar că, în ultimii ani, frumosul monument şi-a pierdut din strălucire – fumul şi mizeria făcută de păsări au lăsat pete pe marmura albă ce îmbracă exteriorul. Pentru acest lucru, Curtea Supremă a Indiei a impus un ultimatum: dacă nu va fi curăţat pentru a arăta ca odinoară, Taj Mahalul va fi demolat.

Agra, oraşul unde este situat monumentul, se confruntă cu o mare problemă: poluarea. Traficul, fumul din fabrici şi arderea deşeurilor au contribuit la deteriorarea Taj Mahalului. La toată această gravă situaţie au cotribuit în egală măsură insectele şi ploaia acidă, cea din urmă afectând chiar părţi ale clădirii.

Curtea Supremă a Indiei a sfătuit guvernul să ceară ajutor din străinătate pentru restaurarea monumentului UNESCO, dacă vor să mai rămână deschis. În ajutorul Taj Mahalului s-a emis o lege, în 2015, prin care toate crematoriile sau fabricile care foloseau arderea pe lemne să înlocuiască metoda cu una pe gaze, doar că acest lucru nu a fost suficient pentru monument. Încă un motiv de îngrijorare ar mai fi acela că Taj Mahalul este construit în apropierea râului Yamuna, care se află într-o scădere continuă, aşa că dacă tendinţa va continua, aceasta va duce la prăbuşirea monumentului protejat UNESCO.

Citeşte şi:

5 lucruri despre... Taj Mahal, mausoleul ridicat din dragoste