5 lucruri despre    Taj Mahal, mausoleul ridicat din dragoste jpeg

5 lucruri despre... Taj Mahal, mausoleul ridicat din dragoste

Construit între 1631 și 1653 pe malurile râul Yamuna, Taj Mahalul este cea mai cunoscută operă de arhitectură din India. Mausoleul din statul Agra este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume și a fost inclus pe lista celor noi 7 minuni ale lumii. Arhitectura sa împrumută elemente din arta hindusă, indiană și persană, iar pentru construcția sa s-au adus materiale din locuri îndepărtate precum China sau peninsula Arabă, transportate cu ajutorul elefanților. Taj Mahalul a fost ridicat în 22 de ani prin munca a circa 20.000 de muncitori.

1) Construit din dragoste

Decizia de a ridica Taj Mahalul a fost luată în 1631 de împăratul Imperiului Mogul, Shah Jahan. Distrus de dispariția soției sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nașterea celui de-al 14 copil, Împăratul a hotărât să ridice în amintirea ei cel mai grandios mausoleu din lume.

2) Mai multe culori

În timpul zilei, zidurile Taj Majalului par a avea culori diferite. În lumina de dimineață, mausoleul apare roz, seara devine alb, iar noaptea, în lumina lunii, zidurile par aurii.

taj mahal east side jpg jpeg

3) Britanicii

În fața mausoleului se afla o grădină impresionantă cu 16 lanuri de flori. Acestea au fost însă înlocuite cu un gazon în timpul conducerii britanice, căci englezii doreau să dea spațiului verde aspectul unei grădini englezești tradiționale. În 1857, când o rebeliune a amenințat controul englezilor asupra Indiei, soldații staționați în apropiere au scos multe dintre pietrele prețioase încastrate în zidurile Taj Mahalului.

4) Armonie și echilibru

tombs in crypt jpg jpeg

Taj Mahalul este perfect simetric – cu excepția unui singur detaliu. Două cenotafe frumos decorate stau unul lângă altul în camera centrală a mausoleului în onoarea lui Shah Jahan și a soției sale, dar cele două nu sunt identice. Potrivit tradițiilor locale, mormântul unui bărbat trebuia să fie mai mare decât cel al unei femei. 

5) Negru și alb

De-a lungul timpului a circulat o legendă potrivit căreia Shah Jahan a vrut să construiască un mausoleu identic pentru sine, unul făcut din marmura neagră. A fost însă detronat înainte de a putea începe construcția. 

Sursa: http://www.historyextra.com/