Cum şi de ce a ajuns tatăl actualei Regine a Marii Britanii pe tron? jpeg

Cum şi de ce a ajuns tatăl actualei Regine a Marii Britanii pe tron?

📁 Monarhia în România
Autor: Lavinia Irimia
🗓️ 28 aprilie 2011

Istoria monarhiei britanice  este una cu suişuri şi coborâşuri. De-a lungul timpului s-au succedat generaţii întregi de monarhi britanici. Primul monarh britanic al Casei de Windsor  a fost George al-V-lea (n. 3 iunie 1865 - d. 20 ianuarie 1936) urmat de fiii săi, regele Eduard al VIII-lea şi George al-VI-lea.

Când  regele  George al-V-lea şi-a găsit sfârşitul la 20 ianuarie 1936, cel mai mare dintre fiii săi, Edward urma să-i fie prinţ moştenitor.  Din timpul vieţii  regele George al-V-lea  nu a avut o relaţie bună cu prinţul moştenitor, iar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat  din cauza multiplelor probleme pe care prinţul le avea cu câteva femei căsătorite.  Regele George al-V-lea nu  credea că  Edward este potrivit pentru a-i lua locul, el dorea ca prinţul Albert  să-i ia locul, fratele mai mic al lui Edward.

Edward al VIII-lea

 La izbucnirea Primului Război Mondial, Edward, prinţ de Wales,  a dorit să participe  la serviciul militar. Datorită titlului sau nu i-a fost permis, însă el a continuat să viziteze linia frontului ori de câte ori a avut ocazia. L-a reprezentat de multe ori  cu succes pe tatăl sau  în delegaţiile internaţionale. Statul lui, călătoriile şi faptul că arăta bine a facut ca el să devină celebritatea cea mai fotografiată  a timpului său.

Personalitatea impulsivă şi slăbiciunea pentru femei, l-a facut pe regele George al-V-lea să creadă ca Edward este instabil  şi că nu va putea conduce bine ţara.  În aşteptarea maturizării lui Edward, tatăl sau murit, iar Edward a  fost încoronat. Nici măcar după încoronare, Edward, acum regele Edward al-VIII-lea, nu a renunţat la temperamentul său vulcanic. A provocat nelinişti in cercurile guvernamentale, acorda puţină atenţie documentelor importante şi se preocupa  din ce în ce mai mult de relaţiile sale cu anumite femei.

De cealaltă parte, fratele său mai mic, prinţul Albert numit “Bertie”de apropiaţi, era favoritul regelui George al-V-lea. Cu o fire timidă şi un temperament blând, Bertie a reuşit să facă tot ceea ce fratele său Edward nu a facut niciodată, chiar dacă şi-a petrecut o parte din viaţă în umbra fratelui  mai mare.  Bertie a servit în Marina militară regală în timpul Primului Război Mondial, iar după acesta s-a căsătorit cu Elizabeth Bowes-Lyon cu care a avut doua fiice: Elizabeth (viitoarea regină Elisabeta a-II-a) şi Margaret.

Declinul monarhiei britanice

Deşi era rege, Edward al-VIII-lea nu era prea interesat de aceeastă titulatură. Îşi petrecea timpul în compania femeilor  iar în cele din urmă se îndrăgosteşte de Wallis Simpson, o americană căsătorită. Crezând că dacă este rege şi deţine puterea, l-a  chemat pe ministrul Stanley Baldwin pentru a-I comunica că doreşte să se căsătorească cu Wallis după ce aceasta va deveni liberă. Baldwin a rămas şocat la auzul acestor lucruri, şi total împotriva lor, ministrul i-a explicat lui Edward nu este posibil ca un rege să fie al doilea soţ al unei femei.  În căutarea unei soluţii, Edward al-VIII-lea a ameninţat întâi cu abdicarea şi apoi a propus o căsătorie morganatică în care Wallis nu va primi titlul de regină şi copiii nu vor avea drept de moştenire.  În cele din urmă Edward al-VIII-lea a abdicat în favoarea femeii iubite.

La 10 decembrie 1936 regele Edward a abdicat în prezenţa fraţiilor săi la Fort Belvedere. Fratele său, prinţul Albert i-a succedat la tron sub numele de George al-VI-lea. La puţin timp dupa ce a devenit rege, George al-VI-lea i-a dat lui Edward tilul de Duce de Winsour. Edward nu a stat mult pe gânduri şi s-a căsătorit cu Wallis  pe 3 iunie 1937 în Franţa la Castelul de Cande.  Familiei regale nu i-a fost permis să participe la nuntă.

King Edward VIII and Mrs Simpson on holiday in Yugoslavia 1936 jpg jpeg

Eduard al VIII-lea și Wallis Simpson în vacanță în Iugoslavia (1936)

Relaţiile dintre familia regală şi Edward au rămas încordate multă vreme. Regele George al-VI-lea i-a interzis chiar şi să revină în Marea Britanie şi era dispus să faca orice ca să împiedice acest lucru. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au  fost aduşi forţat pe pământ britanic.

Deşi au fost ţinuţi departe de familia regală, Ducele şi Ducesa au reuşit să provoace teroare în rândul familiei şi guvernului britanic. S-a spus  multă vreme că cei doi ar fi simpatizat cu Hitler în timpul unei vizite în Germania. Mulţi istorici au sugerat că Hitler şi-ar fi dorit să îl restabilească pe  Edward ca rege, în speranţa stabilirii unui regim  nazist în Marea Britanie.

La vârsta de 77 de ani, după o viaţă tumultoasă Ducele a murit la 28 mai 1972 în Franţa iar corpul lui a fost adus în Marea Britanie. 14 ani mai târziu fragilă şi suferind de o demenţă senilă a murit şi Ducesa care a fost înmormântată lângă soţul ei, simplu, ca Wallis, Ducesă de Windsour.

King’s speech

Povestea monarhiei britanice, a regilor Edward al VIII-lea şi George al VI-lea, a fost ecranizată în filmul de mare succes „King’s speech”, în regia lui Tom Hooper. Pelicula este probabil una dintre cele mai bune ecranizări care arată declinului monarhiei britanice din perioada lui Edward al-VIII-lea, câştigând 4 premii Oscar. 

Vezi mai jos un discurs real al regelui George al-VI-lea:

Foto sus: Regele George al VI-lea, portret oficial pictat de Sir Gerald Kelly