Cine a trădat o pe Anne Frank? Mister elucidat după 77 de ani jpeg

Cine a trădat-o pe Anne Frank? Mister elucidat după 77 de ani

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2022

O investigație, care a durat de șase ani, în cazul nerezolvat privind trădarea Annei Frank a identificat un suspect care ar fi dat-o pe mâna naziştilor pe celebra autoare a unui jurnal pe care l-a ținut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam. Arestată de naziști, Anne Frank a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945. 

O persoană relativ necunoscută, notarul evreu Arnold van den Bergh, a fost identificat de o echipă de investigatori din care a făcut parte fostul agent FBI american Vincent Pankoke, alături de circa 20 de istorici, criminaliști și specialiști în baze de date. La mai bine de 75 de ani după ce naziștii au luat cu asalt anexa din Amsterdam, cercetătorii au concluzionat că Van den Bergh a fost „foarte probabil” cel care a trădat familia Frank pentru a-și salva propria familie, a declarat Pieter van Twisk, membru al echipei de cercetare, pentru cotidianul olandez NRC.  

Anne Frank a fost descoperită pe 4 august 1944, după doi ani petrecuți în ascunzătoare. Miep Gies, una dintre ajutoarele familiei, a păstrat în siguranță jurnalul Annei Frank până când a fost publicat de tatăl acesteia, Otto, în 1947, la doi ani după ce ea a murit în lagărul de la Bergen Belsen, la vârsta de 15 ani. Antrenând imaginația a milioane de cititori din întreaga lume, jurnalul Annei Frank  a fost tradus în 60 de limbi. 

Încercarea de a identifica trădătorul nu a avut ca scop urmărirea penală, ci rezolvarea unuia dintre cele mai importante mistere din Olanda, care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe baza tehnicilor de cercetare Big Data a fost întocmită o dată de baze cu liste de colaboratori naziști, informatori, documente istorice, dosare ale poliției și cercetări anterioare în vederea descoperirii unor noi piste, informează Agerpres.

Zeci de scenarii și locații ale suspecților au fost vizualizate pe o hartă pentru identificarea unui trădător, pe baza cunoștințelor despre ascunzătoare, a motivului și a oportunității. Constatările noii cercetări urmează să fie publicate într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, intitulată „The Betrayal of Anne Frank” (Trădarea Annei Frank).