Cine a fost aviatorul de origine română cunoscut drept Indestructibilul? jpeg

Cine a fost aviatorul de origine română cunoscut drept Indestructibilul?

📁 Biografii
Autor: Mihai Voinea
🗓️ 9 februarie 2015

Aviatorul de origine română Alex Vraciu a fost cunoscut americanilor drept „Indestructibilul”. Vraciu a devenit unul dintre eroii forțelor armate americane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la 25 de ani, când s-a remarcat ca pilot de vânătoare: a reușit performanța de a doborî în aer 19 avioane japoneze, și alte 21 aflate la sol, în doar opt luni. Alex Vraciu a decedat pe 29 ianuarie 2015, la vârsta de 96 de ani.

Alex Vraciu s-a remarcat în Războiul din Pacific atunci când a doborât nu mai puțin de șase bombardiere japoneze în doar 8 minute. Aviatorul și-a câștigat porecla de Indestructibilul după ce a scăpat cu viață din mai multe situații periculoase:de două ori, avionul în care se afla a fost atacat, de două ori a trebuit să se parașuteze din avion și de încă două ori a trebuit să aterizeze de urgență.

Vraciu a fost nominalizat pentru cea mai înaltă distincție a forțelor armate americană, Medal of Honor, și a fost decorat cu Navy Cross.

Alex Vraciu s-a născut în noiembrie 1918 în East Chicago într-o familie de imigranți români. După ce a absolvit facultatea, și-a luat licența de pilot și, cu doar șase luni înainte de Pearl Harbor, a intrat într-un program de pregătire pentru piloți al Marinei americane. A ajuns pe front în 1943, luptând în alături de Escadrila de Luptă 6 alături de Butch O’Hare, primul as al Aviației americane în Al Doilea Război Mondial.

Momentul de glorie al lui Vraciu a avut loc în ziua de 19 iunie 1944, când japonezii au atacat un grup de portavioane și nave americane. Deși avionul său avea probleme tehnice-și nu putea urca la o altitudine mai mare de 6000 m, pilotul a reușit să doboare șase avioane japoneze cu doar 360 din cele 2400 de gloanțe din dotare.

În 1944, avionul său a fost doborât deasupra Insulelor Filipine, dar Vraciu a fost salvat de gherilla locală. S-a ascuns de japonezi timp de cinci săptămâni până a fost recuperat de forțele americane. După sfârșitul războiului, Vraciu a rămas în Marină ca pilot de încercare și comandant al unei escadrile. S-a retras din armată în 1964, având gradul de comandor.