Ceremonii de comemorare a războiului cu Georgia, în Osetia de Sud jpeg

Ceremonii de comemorare a războiului cu Georgia, în Osetia de Sud

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2010

Osetia de Sud, o republică georgiană separatistă, a comemorat, în noaptea de sâmbătă spre duminică declanşarea războiului cu Georgia din 2008, cu lumânări şi un recviem, au anunţat agenţiile ruse, citate de AFP.

Peste 1.000 de locuitori din Osetia de Sud s-au reunit sâmbătă noaptea în piaţa centrală din Ţhinvali, la ora (23.35 ora locală, 22.35 ora României) la care a început ofensiva georgiană împotriva oraşului.

Imagini de arhivă din timpul războiului, precum şi cele ale concertului dirijat de celebrul şef de orchestră rus Valeri Gherghiev din august 2008, în faţa clădirilor distruse ale Guvernului şi Parlamentului, au fost difuzate pe un ecran mare.

"Se spune că timpul vindecă rănile, dar nimeni şi nimic nu poate vindeca durerea din inimile poporului nostru", a declarat preşedintele oset Eduard Kokoiti, citat de agenţii, în cadrul unei ceremonii de comemorare.

"Agresorii georgieni au lansat o ploaie de obuze împotriva republicii noastre, voiau să facă din Osetia de Sud un «teren plat». Nu vom uita niciodată", a subliniat el.

Ulterior a început un concert în memoria victimelor ofensivei georgiene, cu participarea unor muzicieni veniţi din Osetia de Nord şi Moscova.

O slujbă în memoria victimelor era prevăzută în piaţa centrală din Ţhinvali, în cadrul acestei ceremonii care urma să se încheie la ora locală 06.00 (05.00 ora României), potrivit autorităţilor.

Comemorările vor continua duminică în diverse părţi din oraş, potrivit aceleiaşi surse.

Georgia a declanşat o ofensivă în noaptea de 7 spre 8 august 2008 pentru a prelua controlul asupra Osetiei de Sud.

Rusia a ripostat printr-o operaţiune militară de anvergură. Războiul a durat cinci zile şi a fost urmat de recunoaşterea de către Moscova, la 26 august 2008, a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei.