Ce este misteriosul „sindrom Havana”? Concluziile preliminare al unei anchete CIA jpeg

Ce este misteriosul „sindrom Havana”? Concluziile preliminare al unei anchete CIA

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 ianuarie 2022

Agenția Centrală americană de Informații (CIA) conchide că „sindromul Havana”, o boală misterioasă care afectează diplomați americani în întreaga lume și care este comparată uneori cu „atacuri acustice” atribuite de către unii Rusiei, nu este imputabilă în mod aprioric unui atac al unei puteri străine, dezvăluie The New York Times și NBC News.

Publicațiile americane citează concluzii preliminare ale CIA cu privire la incidente care au implicat pentru prima oară diplomați, în 2016, în capitala Cubei, unde diplomați americani și canadieni s-au plâns de dureri de cap grave și de stări de rău.

„În anumite cazuri, Agenția a găsit explicații plauzibile și alternative” unei operațiuni străine, declară surse citate de NBC News

Însă ancheta CIA continuă cu privire la aproximativ 20 de cazuri - care rămân neexplicate. „Raportul interimar nu este o concluzie finală a administraței Bden sau al întregii comunități a informațiilor”, precizează NBC News, care citează oficiali americani.

Un grup de victime, citat de New York Times, declară că aceste concluzii ale CIA „nu pot și nu trebuie să fie ultimul cuvânt în această problemă”. 

„În pofida faptului că am ajuns la concluzii intermediare importante, nu am terminat”, a încercat să dea asigurări William J. Burns, directorul CIA, citat de New York Times .

„Continuăm ancheta cu privire a aceste incidente”, anunță el. 

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembrie 2021 „să facă lumină deplină” cu privire la „sindromul de la Havana” și a numit doi diplomați cu experiență în acest dosar. 

Aceste „incidente de sănătate anormale” - cum sunt denumite în jargonul administrativ - se caracterizează prin migrene puternice, vertij sau stări de rău. Au fost diagnosticate inclusiv leziuni cerebrale. 

După ce au apărut la Havana, cazuri au fost semnalate succesiv în China, Germania, Australia, Rusia, Austria și chiar la Washington. Departamentul de Stat a refuzat să furnizeze o estimare a numărului persoanelor afectate, însă se evocă 200. 

De la început, autoritățile americane au oscilat - unii oficiali au minimalizat aceste simptome, atribuite uneori stresului, iar alții au evocat în privat posibilitatea unor atacuri cu unde radio, suspectând țări ca Rusia.

Însă această teză a fost pusă în discuție inclusiv de către unii cercetători, care consideră improbabilă o cauză comună a tuturor cazurilor semnalate.