„Sindromul Havana” face ravagii printre oficialii ambasadelor americane  100 de ofiţeri CIA au fost diagnosticaţi jpeg

„Sindromul Havana” loveşte şi la Viena. Peste 20 de diplomaţi de la ambasada SUA au suferit de o boală misterioasă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2021

Guvernul SUA investighează îmbolnăvirea mai multor angajaţi şi diplomaţi de la ambasada sa din capitala Austriei, Viena. Peste 20 de oficiali au raportat simptome similare cu „sindromul Havana”, o boală misterioasă, de când preşedintele american Joe Biden a preluat mandatul, în ianuarie, relatează adevarul.ro.

Sindromul este inexplicabil, dar oamenii de ştiinţă americani spun că cel mai probabil este cauzat de o armă cu microunde. Boala a primit numele de "sindromul Havana” pentru că i-a afectat pentru prima dată pe angajaţii ambadadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomaţii americani şi canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome ca ameţeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului şi anxietate şi ceea ce au descris drept "o ceaţă cognitivă”. SUA au acuzat Cuba că a efectuat "atacuri sonice”, acuzaţie negat cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creşterea tensiunii între cele două ţări. Un studiu academic din SUA din 2019 a descoperit "anomalii ale creierului” la diplomaţii care se îmbolnăviseră, dar Cuba a respins raportul. Cazurile de la Viena au fost dezvăluite de revista New Yorker şi apoi confirmate de Departamentul de Stat al SUA, care a spus că "investighează” situaţia.

Reuters a citat o declaraţie a ministerului austriac de Externe în care se spune că „lucrează cu autorităţile SUA pentru a ajunge împreună la o concluzie”. Viena a fost mult timp un nod de activitate diplomatică şi a avut o reputaţie de punct fierbinte pentru spionaj, în special în timpul Războiului Rece. Oraşul găzduieşte în prezent discuţii indirecte între Iran şi SUA cu privire la încercările de a reînvia acordul nuclear din 2015 cu Iranul.