Ambasada SUA le cere cetățenilor americani să „părăsească imediat“ Irakul jpeg

Ambasada SUA le cere cetățenilor americani să „părăsească imediat“ Irakul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 ianuarie 2020

Ambasada americană la Bagdad, atacată marți de manifestanți pro-Iran, le-a cerut cetățenilor săi "să părăsească imediat" Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american, informează AFP. 

Ambasada le cere americanilor din Irak să plece "cu avionul imediat ce aceasta va fi posibil", în condițiile în care raidul a avut loc în incinta aceluiași aeroport din Bagdad, "sau spre alte țări pe cale terestră". Principalele posturi de frontieră ale Irakului duc spre Iran și Siria, aceasta din urmă aflată în război, iar alte câteva puncte de trecere duc spre Arabia Saudită și Turcia.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme într-un raid american la Bagdad, și a decretat trei zile de doliu național în țara sa, informează AFP și Reuters.

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul și "națiunile libere din regiune" se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani.

"Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea națiune a Iranului și alte națiuni libere își vor lua revanșa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil", a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Irak

Având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, generată de ultimele evenimente din Republica Irak, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în această țară. De asemenea, cetățenilor români care se află în Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să evite zonele în care au loc mitinguri, manifestații politice sau orice fel de demonstrații.

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonele în care urmează să călătorească, să aibă o atitudine cooperantă cu autoritățile locale și să își noteze coordonatele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române, coordonate disponibile la următoarea adresă: www.mae.ro/romanian-missions.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetățenilor români să își anunțe prezența la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară română, transmițând coordonatele pentru a putea fi contactați în eventualitatea apariției unei situații de urgență.