Care sunt consecințele uciderii lui Qassem Soleimani, cel mai influent general iranian jpeg

Care sunt consecințele uciderii lui Qassem Soleimani, cel mai influent general iranian

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 ianuarie 2020

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american, în urma căruia a fost ucis generalul irakian Qassem Soleimani și locotenentul său în Irak Abou Mehdi al-Mouhandis, va "declanșa un război devastator în Irak", scrie AFP. Au fost înregistrate multe reacții la moartea generalului iranian. Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Hamenei a amenințat cu „represalii serioase”.

Președintele iranuian Hassan Rohani a spus că uciderea Soleimani va fi răzbunată și va determina Teheranul să fie și mai hotărît „să reziste expansionismului american și să apere valorile islamice”. Premierul irkian Adel Abdul Mahdi a condamnat ceea ce el a numit „asasinarea” generalului iranian și a comandatului militiilor irakiene Abu Mahdi al Muhandis, relatează adevarul.ro.

Ce măsuri a luat Iranul după uciderea generalului Qassem Soleimani

Mii de iranieni au ieșit pe străzile din Teheran și ale altor orașe din țară după uciderea celui mai titrat comandant militar iranian într-un raid american la Bagdad. În plus, Iranul a desfășurat avioane de vânătoare F-14 la granițele țării. Uciderea celui mai titrat comandant iranian a declanșat un val de emoție și a dus la un răspuns de solidaritate în Iran. Mii de iranieni au ieșit pe străzile Teheranului și altor orașe din toată țara vineri, 3 ianuarie, în urma morții generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un bombardament la Bagdad, ordonat de președintele SUA Donald Trump.   

Autoritățile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak și lider pro-iranian, într-un raid american la Bagdad. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani, informează AFP. 

 "Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toți acești ani. Dacă Dumnezeu o vrea, opera și drumul său nu se vor opri aici, iar o răzbunare implacabilă îi așteaptă pe criminalii care și-au pătat mâinile de sângele său și de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

 Cel mai înalt organism de securitate al Iranului a promis vineri că această țară va răzbuna ''la locul și momentul potrivit'' uciderea comandantului Forței Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, în urma unui raid american în Irak, informează AFP.'

'America trebuie să știe că atacul său criminal împotriva generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (...) America nu va putea evita consecințele acestui calcul greșit'', afirmă într-un comunicat Consiliul suprem iranian de securitate națională. ''Acești criminali vor suferi o răzbunare dură (...) la locul și momentul potrivit'', se mai arată în același text, conform căruia Washingtonul ''va fi responsabil pentru consecințele ce decurg din fiecare aspect al acestei acțiuni criminale''. 

 Consiliul Național de Securitate s-a convocat într-o ședință de urgență pentru a decide reacția Iranului la uciderea lui Soleimani. Rapoartele spun că, pentru prima dată, Khamenei a participat la întâlnire, denotând gravitatea situației. Liderul suprem al Iranului l-a numit vineri pe Esmail Qaani drept nou șef al operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluționare. Radiodifuzorul de stat IRIB și canalele de radio au alocat aproape tot timpul lor de difuzare știrilor despre uciderea lui Soleimani și programe care îl comemorează. T

oți prezentatorii de televiziune au purtat negru, iar o dungă neagră împodobește colțul de sus al ecranelor. Un prezentator al IRIB, care îl intervievase pe purtătorul de cuvânt al Gărzilor Revoluționare, Ramezan Sharif, i-a sărutat uniforma și l-a îmbrățișat în timp ce amândoi au izbucnit în lacrimi.