Adrian Cioroianu, despre Regele Mihai: «A încercat să le reziste celor mai mari călăi ai Istoriei secolului XX, Hitler și Stalin  A reușit, până la un punct»  jpeg

Adrian Cioroianu, despre Regele Mihai: «A încercat să le reziste celor mai mari călăi ai Istoriei secolului XX, Hitler și Stalin. A reușit, până la un punct»

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2017

Într-un mesaj publicat după moartea Regelui Mihai, istoricul Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, a afirmat că fostul suveran ”a reușit, până la un punct” să le reziste ”celor mai mari călăi ai Istoriei secolului XX, Hitler și Stalin”.

A fost un copil mai curând nefericit, un Rege mai curând fără noroc și, în tot restul, un Om admirabil.

23 august 1944 a fost ora lui astrală. N-a fost atunci vreo trădare a cuiva (după cum cred doar românii cu un nemărturisit complex de inferioritate în fața Istoriei), ci a fost singura mișcare salvatoare, măcar pe termen scurt, dintr-o situație geopolitică fără ieșire.

A încercat să le reziste celor mai mari călăi ai Istoriei secolului XX, Hitler și Stalin. A reușit, până la un punct. Acolo unde a cedat, nimeni altcineva n-ar fi putut face altceva pentru țară sau pentru dinastie.

A avut o soție admirabilă, care l-a înțeles și l-a ajutat să treacă peste probe care ar fi pus la pământ mulți alți oameni. Ani la rând după abdicarea forțată și impusă din 30 decembrie 1947, Mihai nu era în stare să vorbească nici propriei sale familii. Doar seara, cu fetele născute, spunea Tatăl Nostru în limba română.

Am fost onorat să îl întâlnesc și să scriu despre el - având mereu convingerea că acest om, prin bunătate și prin onoare, s-a răzbunat până la urmă și pe cruzimile Istoriei, și pe prostia omenească.A iubit România, pe români și mașinile cu motoare - constatând, în propria lui viață, că motoarele se repară mai ușor decât mentalitățile oamenilor.

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Regele nostru, Regele Mihai!”, a scris istoricul Adrian Cioroianu, pe pagina sa de Facebook.  

Citește și:

Destinul Regelui Mihai: Este o binecuvântare sângele regal?

De ce nu fost Regele Mihai la înmormântarea tatălui său, Carol al II-lea

Programul funeraliilor Regelui Mihai