A murit marele istoric francez Jacques Le Goff jpeg

A murit marele istoric francez Jacques Le Goff

📁 Biografii
🗓️ 1 aprilie 2014

Marele istoric francez Jacques Le Goff a murit marți, 1 Aprilie, la Paris, a anunțat familia sa pentru Le Monde. Istoricul în vârstă de 90 de ani era unul din cei mai cunoscuți specialiști din domeniul istoriei, unul din marile nume ale „noii istorii” ale Școlii de la Annales, promotor al istoriei mentalităților și antropologiei istorice.

De-a lungul unei lungi și importante cariere în mediul academic, Le Goff a contribuit la schimbarea percepției asupra Evului Mediu, de la o perioadă înapoiată la epoca ce a pus bazele civilizației occidentale moderne.

Jacques Le Goff a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Noii Istori, schimbarea de paradigmă în cercetarea istorică propusă de Școala de la Annales ce a promovat studierea mentalităților în istorie.

Istoricul s-a născut la 1 ianuarie 1924 la Toulon, Franța, și a studiat la marile școli din Franța înainte de a prelua un post de profesor la faimoasa  École des hautes études en sciences sociales, pe care o va conduce după retragerea lui Fernand Braudel. A condus, de asemenea, jurnalul Annales, poate cea mai influentă publicație istorică din secolul XX.

Cărțile sale includ cercetări asupra evului mediu, asupra intelectualilor, bancherilor și negustorilor medievali, o biografie a regelui Ludovic al IX-lea și o lucrare inedită despre conceptul de purgatoriu.

„Transformându-ne perspectiva asupra Evului Mediu, ați schimbat modul în care lucrăm cu istoria” i s-a spus lui Le Goff în 2004, când a primit prestigiosul premiu Dr AH Heineken, juriul considerându-l „fără îndoială cel mai influent istoric francez în viață”.

Cele mai importante lucrări ale lui Jacques Le Goff (titluri în limba română):

  • ·         Civilizația Occidentului Medieval
  • ·         Evul Mediu și nașterea Europei
  • ·         Imaginarul medieval :eseuri
  • ·         Intelectualii în Evul Mediu
  • ·         Nașterea purgatoriului
  • ·         Negustorii și bancherii în Evul Mediu
  • ·         Omul Medieval

Sursa:The Guardian