Cum a influențat cutremurul din 1977 decizia regimului comunist de a schimba fața Bucureștiului

Autor 1704 vizualizări


Cutremurul din 4 martie 1977 a constituit o cauză reală a deciziei regimului comunist de a remodela fața Bucureștiului,a afirmat istoricul Cristina Diac,joi,la o dezbatere legată de efectele devastatoare ale cutremurului asupra Capitalei și a Palatului Cotroceni.

”Cutremurul,cu certitudine,a constituit o cauză reală,a fost o dramă pentru București,(...) cu certitudine că ceva ar fi trebuit făcut,însă megalomania cu care a fost construit Bucureștiul în a doua jumătate a anilor '80 ține exclusiv de forma pe care regimul comunist o capătă în ultimii ani ai vieții lui Ceaușescu și ai regimului însuși”,a spus Diac,conform Agerpres

Istoricul însă că,”și cu cataclismul natural,și fără,decizia de construire a Centrului Civic și demolările antrenate ar fi venit oricum”. Evocând volumul ”Mărturia unei istorii trăite” de Silviu Curticeanu,"o persoană care l-a cunoscut pe Ceaușescu în viața de zi cu zi",care,Cristina Diac a dezvăluit că liderul comunist ”nu s-a preocupat în mod deosebit” de acest proces.

Cutremurul din 4 martie 1977-55 de secunde de coșmar 

Vineri,4 martie 1977,la ora 21.22,România a fost lovită de un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost în zona Vrancea,la o adâncime de circa 110 km. Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

Ceaușescu se afla în vizită în Nigeria și a fost informat despre cutremur în timp ce participa la dineul oficial oferit de președintele african. Banchetul a fost întrerupt câteva minute mai târziu. Informațiile care i-au parvenit inițial vorbeau despre un cataclism de 10 grade și despre distrugerea totală a Bucureștiului. 

Dimensiunea dezastrului 

Stabilind legătura cu țara,Ceaușescu a cerut informații precise,a dat primele ordine și a instituit starea de necesitate pe teritoriul României. A doua zi,la ora 8.15 minute,o aeronavă având la bord familia Ceaușescu și restul delegației a aterizat pe aeroportul Otopeni. Bucureștiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul,Doljul,Iașiul,Vasluiul,Buzăul,Vrancea,Mehedințiul.

În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare,Continental-Colonadelor,Dunărea,Scala,Casata și Nestor. Pe 5 martie au fost date primele cifre ale dezastrului:508 morți și 2.600 de răniți. Numărul total al victimelor s-a ridicat la 1.578 de morți (1.424 numai în București) și peste 11.300 de răniți. 

Citește și: 

Dezastrul în imagini. Cutremurul din 4 martie 1977 

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977 

Cutremurul din 1977-Blocul supravieţuitorilor