Varosha, un oraș  de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează jpeg

Varosha, un oraș de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează

Varosha a fost una dintre cele mai faimoase și scumpe destinații de vacanță la începutul anilor 1970. Conflictul turco-grec a scos orașul de pe harta turistică a lumii și l-a pus, în schimb, sub sechestrul Turciei și al uitării.

Dacă faci un joc simplu al imaginației și golești cea mai luxoasă destinație turistică – cum ar fi, să zicem, St. Tropez sau Miami – de agitația zilnică, de viața economică și cea de noapte, rezultă un peisaj de o tristețe și o frumusețe, deopotrivă, sublime. Natura își restabilește rapid drepturile asupra locurilor în care, cândva, oameni de pretutindeni își etalau frumusețea, potențialul contului bancar sau, pur și simplu, dezinhibițiile. Așa se regăsește, astăzi, stațiunea Varosha, din Ciprul de Nord.

Localizată pe coasta de vest a insulei, în Marea Mediterană, stațiunea a fost, la începutul anilor 1970, alegerea preferată de vacanță pentru o multitudine de milionari și vedete de cinema ale vremii. Considerată cea mai populară destinație turistică, era frecventată deseori de actrițe sofisticate, precum Brigitte Bardot sau Elizabeth Taylor, care știau să aprecieze și albastrul-turcoaz al apei, și plajele cu nisip fin.

Atunci, orașul găzduia aproximativ 39 000 de locuitori, astăzi este complet îngrădit și accesul este interzis. Viitorul centrului de relaxare de lux a luat o nouă turnură când, în 1974, fără nicio avertizare prealabilă și în plin sezon estival, stațiunea a căzut victimă războiului dintre Grecia și Turcia, fiind invadată de forțele terestre și aeriene turcești. În timp ce turiștii evacuau camerele de hotel fără a se uita înapoi, armata turcă a început izolarea zonei, permițând doar accesul militarilor turci și personalului ONU.

Faima și fastul orașului au fost spulberate peste noapte, iar asta a lăsat casele încă mobilate, cu mesele pregătite pentru cină. Un jurnalist suedez care a vizitat orașul în 1977, declara că existau, încă, hainele întinse la uscat în fața caselor, iar înăuntru, becuri arzând. Reprezentanțele auto încă găzduiesc mașini ”abia” ieșite de pe poarta fabricii din anul invaziei. Întreg orașul este o capsulă a timpului scăldată de razele soarelui.

Pare a nu exista niciun argument pentru a lăsa, timp de 40 de ani, un asemnea loc să dispară. O rezoluție ONU din 1984 recomanda ca Varosha să fie restituită locuitorilor ei inițiali, dinainte de invazie. Din această cauză, Turcia nu a reintrodus stațiunea în circuitul turistic, dar nici nu a restituit-o grecilor, sperând că într-o zi va putea reprezenta un instrument de negociere politică.

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta calatorii jpg jpeg