Salvador, oameni amabili şi criminalitate ridicată jpeg

Salvador, oameni amabili şi criminalitate ridicată

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

În Salvador fiecare familie are câte un membru care aparține uneia din cele două mari grupări mafiote, iar casele de toleranță sunt păzite de bodyguarzi cu ditamai "pușcoacele".

Salvador este considerată de mullți țara cu cea mai ridicată înfracționalitate din lume. Numai în anul 2005 bandele de minori din Salvador (secondate, ce-i drept de cele din Honduras și Guatemala) omorâseră peste 15.000 de oameni! Toate aceste vieți fuseseră curmate de niște copii!!! Cum e posibil un asemenea procent la o populație cât cea a României? Țara este dominată de cele două mari grupări mafiote care controlează toată America Centrală:Mara 18 și Mara Salvatrucha, supranumită și MS 13. Tentaculele acestor organizații se întind până pe Coasta de Est a Americii, iar salvadorienii sunt una dintre națiunile cele mai afectate de activitatea celor două mari grupări rivale.

În capitala San Salvador, aproape toate familiile au membri care aparțin unei bande sau alteia. Practic, nimeni nu poate supraviețui aici de unul singur. Uneori membrii sunt recrutați chiar și de la opt-nouă ani, iar legile din interiorul Mara 18 sau MS 13 sunt mai dure și mult mai respectate decât legile statului. În sfera de preocupări a interlopilor locali intră toată gama de activități ilegale, de la trafic de droguri, trafic de persoane, șantaj, prostituție și până la lichidări ori masacre publice, în nume personal.

Nu de puține ori în războiul dintre cele două grupări rivale cad victime copii sau fete tinere. Multe dintre ele sunt găsite având pe corp diverse cuvinte scrise (precum "răzbunare" sau „trădător"), ori sunt mutilate, ciopârțite, arse etc.

Ştiam că în septembrie 2009 cunoscutul regizor francez Christian Poveda, autorul celebrului documentar "La vida e loca", a fost ucis de către membrii unei grupări de cartier. Regizorul se întorcea din zona Campanera, situată lângă capitala San Salvador, unde se aflau mai multe suburbii extrem de sărace controlate de către gruparea Mara 18. În filmele sale documentare Poveda descrie viața și moartea mai multor membri ai grupării, dintre care unii nu mai apucă în viață sfârșitul filmărilor!

Aflasem toate aceste lucruri înainte de a pune piciorul în El Salvador. Dar turism nu înseamnă numai țări cu plaje întinse, ruine ale unor mari civilizații apuse, munți înalți, tradiții unice ori orașe interesante. Turism înseamnă să vezi tot ceea ce are de oferit planeta, cu bune, cu rele. Când am plecat la drum în marea mea călătorie iniţiatică de-a lungul globului, am instituit un fel de decalog al lui Enea. Ce pot să fac și ce nu pot să fac de-a lungul perindărilor și interogărilor la care voi supune lumea și mă voi lăsa supus? Pe prima poziție a acestui decalog nu am scris "Mergi doar în locurile sigure" ci am pus o altă frază: "Du-te peste tot, privește cu ochii tăi întreg pământul și întoarce-te mereu viu și nevătămat!".

Cu toate astea, când am pășit prima oară în San Salvador, am avut un șoc. Nu m-a uimit sărăcia ci faptul că toți purtau arme. În nicio țară care să nu fie într-un conflict armat declarat, nu m-am simțit atât de straniu. Parcă eram un nudist, un om în fundul gol, care nimerise fără voia lui la un dineu oficial de la Buckingham. În fața fiecărui magazin, a fiecărui butic, a fiecărei clădiri mai de "Doamne ajută!" erau oameni înarmați, cu glonț pe țeavă. Ba uneori puteai vedea o umflătură și sub tricoul ori cămașa bătută de curent a câte unui localnic din autobuz, din piață sau din parc...

Frustrarea mea creștea cu atât mai mult cu cât oamenii din piețele din centru cu arhitectură colonială și vegetație exotică erau zâmbitori, amabili și gata să mă servească așa cum puteau ei mai bine. Probabil că la câtă experienț am ca turist și la câte situații am fost nevoit să fac față, nu sunt chiar cel mai fricos călător de pe lumea asta. De data asta, însă, alimentat și de documentarea macabră pe care o scosesem încă de acasă despre Salvador, mă încerca un sentiment nou.

Pe de-o parte, eram într-o oarecare stare de nesiguranța produs de statisticele îngrozitoare, dar pe de alta îmi reproșam că suspectez niște oameni care păreau politicoși și drăguți de lucruri atât de odioase. În plus, dacă tot ajunsesem acolo, mă excita ideea de a intra pe un teritoriu cu un anumit grad de risc.

Și mă excita atât de tare încât după ce am vizitat două catedrale, ceva piețe importante (unde am prins chiar și un protest la dresa guvernului) și un parc, m-am grăbit să găsesc un loc pentru distracții. Așa am batut în lung și-n lat, cu un taxi vai de mama lui, mahalalele din San Salvador, în căutarea unui „sexy-club" tradițional. Dar despre gealații înarmați de la intrare, despre cele mai grase stripteuze văzute vreodată-n viața mea și despre cum petrec junii salvadorieni la ora prânzului, puteți citi mai multe în „Jurnalul unui călător boem-1001 de femei". Un jurnal de călătorii scris de Ciprian Enea și apărut la Editura RAO.

Citeste mai multe despre "Jurnalul unui călător boem-1001 de femei" pe tvtravel.ro

Sejur El Salvador, de la 2.300 euro

Un sejur în El Salvador, în perioada 17-26 august costă de la 2.300 euro de persoană . Prețul include: transport cu avionul şi 8 nopţi cazare la Hotel Holiday Inn El Salvador de trei stele, situat în centrul capitalei în apropiere de Gran Via Shopping Center şi Muzeul de Antropologie David J Guzmán. O altă opţiune pentru vacanţă este Hotelul Sheraton Presidente San Salvador de patru stele, iar pachetul turistic care include şi zbor cu avionul Bucureşti - San Salvador şi retur cu escale costă de la 2.500 euro. Hotelul se află la 15 minute de centrul capitalei şi oferă un mic spa, piscină în aer liber şi vederi impresionante spre munţii care înconjoară oraşul.

Detalii pe www.expedia.comDe cum veţi ajunge în ţară veţi vedea că salvadorienii sunt faimoşi pentru ospitalitatea şi prietenia pe care o arată turiştilor, care le-a adus renumele de "ţara cu un zâmbet". Vizitaţi capitala San Salvador cu frumoasele clădiri cu arhitectură colonială şi piaţete largi, merită să vă opriţi la Catedrala Metropolitană, la Teatrul Naţional şi la Trezoreria Naţională; cele mai fascinante sunt, însă, vechile biserici cu plafoane din lemn. Faceţi o plimbare cu telecabina spre parcul de distracţii Muntele San Jacinto, care oferă privelişti asupra capitalei, cumpăraţi frumoasele materiale ţesute în satul San Sebastian şi nu rataţi oraşul Juayua, faimos pentru festivalurile cu delicii culinare.

Țară brăzdată de cutremure și vulcani

Documentare realizată de Steluța Năstase

Teritoriul El Salvadorului se învecinează cu Honduras la nord, cu Guatemala la nord-vest, cu Golful Fonseca la sud-est şi cu Oceanul Pacific la sud. Principala caracteristică a reliefului, vulcanii activi, este dată de cutremurile frecvente cauzate de zona geologică foarte instabilă. Dintre vulcani se remarcă Izalco (cel mai activ din America Centrală), Cerro Verde (un focar stins, care a erupt cu mii de ani în urmă) și Santa Ana (cel mai înalt, cu 2.365 metri). Climat tropical, caracterizat prin căldură pe timpul zilei şi răcoare noaptea împarte anul în două anotimpuri. Unul uscat, din noiembrie până în aprilie, cu ploi uşoare, şi unul umed, din mai până în noiembrie, marcat de ploi abundente și dese. Temperatura medie din San Salvador variază de la 22 la 24 de grade Celsius pe parcursul anului.Cei mai mulți locuitori aparțin religiei romano-catolice (93%), dar există și mici comunități de protestanţi, penticostali, evrei. Limba oficială, spaniola, este folosită în conversaţie de aproape întreaga populaţie, dar salvadorienii vorbesc şi amerindiana. Principalul grup etnic , Mestizos, reprezintă un mix între spanioli şi amerindieni și înglobează aproape 90% din populaţie. Printre minorităţile etnice se numără: amerindienii - aproximativ 5%, spaniolii - aproximativ 5%, ori libanezii, sirienii, germanii, în procente nesemnificative. Principalele grupuri amerindiene sunt Pipil şi Lenca. Moneda statului El Salvador se numește colon (SVC). Un SVC valorează aproximativ 11 cenţi americani.

Află mai multe despre atracţiile turistice în Salvador

sursa:http://www.adevarul.ro