Paraguay, mahalale îngropate n gunoaie și oameni prietenoși jpeg

Paraguay, mahalale îngropate-n gunoaie și oameni prietenoși

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

În Asuncion ai senzația că la doi pași de câte o impozantă clădire guvernamentală se dezvoltă o mahala cu case construite din resturi, pe acoperișul cărora tronează gunoaie stranii.

Asuncion este una dintre comorile mai puțin cunoscute ale Americii de Sud. Valoarea lui nu stă neapărat în cele câteva clădiri istorice, catedrale, magazine, locuințe, birouri guvernamentale ori piețe umbroase cu parfum de epocă, ci mai degrabă în oamenii care locuiesc acolo. Și care sunt, de departe, unii dintre cei mai prietenoși din lume.

Centrul istoric al capitalei Paraguayului s-a inconjurat de cartiere noi, cu restaurante internaționale, cluburi de noapte și mall-uri imense. În fiecare seară, muncitorii se retrag la periferie și în suburbii, lăsând în urma lor o liniște ciudată. Acest lucru, însă, nu e valabil și pentru mahalaua aflată taman lângă impozanta clădire de sticlă a Parlamentului, pe marginea râului Paraguay.

La doi pași de locul unde bărbații îmbrăcați impecabili se adună să hotărască zilnic soarta țării, barăcile improvizate sunt acoperite de nori de țânțari. Șocul turistic este accentuat de căldura apăsătoare și umiditatea care-ți zgândăre simțurile ca o picătură chinezească. Imaginea copiilor din tabără, jucându-se pe maidanele mizere, contrastează cu bărbații în costume abia călcate, care trec zilnic pe acolo în drumul către muncă.

Chiar în fața lui "Palacio legislativo", o clădire modernă cu multe geamuri de sticlă albastră, care reflectă ca-ntr-o oglindă uriașă totul din jur, contrastul dintre sărăcie și opulență capătă proporții. În stânga, construcția modernă strivește prin opulență și buget traiul mizer al mahalalei din apropiere. Casele sunt făcute din resturi și acoperite cu bucăți de tablă ruginită, adunată de la fier vechi.

Pe acoperișurile astfel improvizate zac aruncate la grămadă pantofi desperecheați, bucăți de biciclete, roți de cărucioare, păpuși scălâmbăiate și câte și mai câte. Totul semăna cu un orășel ireal, construit în interiorul unei gropi de gunoi. De-a latul drumului, era câte o culme plină cu rufe, puse la uscat, la o înălțime nu mai mare de un metru și jumătate. Semn că pe acele drumuri, nu se încumetă să treacă nicio mașină... A fost deajuns să cobor doar câțiva pași în cartierul cu pricina, că polițistul care păzea acea latură a Palatului s-a și răstit la mine să stau dracului în banca mea și să mă plimb prin alte locuri... Mai puțin riscante.

În atmosfera de multe ori îmbâcsită, piețele în aer liber cu fructe și legume exotice, sunt adevărate Edenuri:străduțe labirintice cu magazine ori spații întinse acoperite, unde am văzut până și reviste coreene sau restaurante asiatice de genul take-away, întotdeauna pline de omuleți cu ochi oblici care se aprovizionau cu de-ale gurii. Cel mai curios mi s-a părut să văd bărbații paraguayeni cărând după ei niște termosuri mari de metal, din care sorbeau ceva ce semăna cu un noroi verde. Am realizat apoi că lichidul de care vă spun era distracție națională. Se numește tereré, și este versiunea paraguayană a mult mai cunoscutului mate, ceaiul din ierburi.

Dacă mate este fierbinte și se face din frunze uscate, tereré este rece și se servește cu tot cu ierburile proaspete zdrobite. Fiecare termos este expresia artistică personală a stăpânului său:poate fi din piele artizanală sau acoperit cu material de blugi împânzit de ștrasuri. Terere se vinde la orice colț de stradă. Ierburile sunt secrete, iar vânzătorii nu numai că au locuri speciale unde-l cresc, dar sunt și "experți" în medicina tradițională naturistă bazată pe plante. Te radiografiază dintr-o privire, spunându-ți care e boala de care suferi. Și chiar dacă sunt departe de adevăr, e interesant să vezi cum se agită să te facă să cumperi combinația ideală a plantelor care-ți ușurează durerile.

La sosirea mea în Asuncion, întrebând în stânga și în dreapta ce ar fi de văzut, mi s-a spus de o grădină botanică mare, unde exista posibilitatea de a vedea fauna sălbatică din afara oraşului, aşa că am decis să sar într-un autobuz local. Deşi grădina a fost o dezamăgire, iar fauna sălbatică promisă a venit sub formă de grădină zoologică (cu animalele ținute în incinte dureros de mici), călătoria cu autobuzul m-a făcut să mă îndrăgostesc de acest oraş, care este o bijuterie neșlefuită:reminiscenţele unui mare oraș se văd în vilele de mari dimensiuni şi clădirile coloniale.

Palatul Guvernamental, Catedrala Municipală, Casade la Independencia și Teatrul Municipal sunt mai spectaculoase noaptea, când sunt puse în evidență de lumini. Azi, Palatul Guvernamental poate fi admirat și chiar fotografiat, deși o lege din secolul al XIX-lea, instituită de Jose de Francia, îi băga în închisoare pe cei care se uitau prea mult la acesta.

În Plaza de la Independencia lumea se aduna la o bârfă. Localnicii se sărutau pe amândoi obrajii, indiferent dacă se cunoșteau de multă vreme sau se vedeau prima oară. E un obicei paraguayan încetățenit. Artizanii împânzeau trotuarele cu ceramică, coliere, brățări și tot felul de nimicuri. Deși nu era nimic neobișnuit, atmosfera plină de viață m-a făcut să stau cel puțin o oră, admirând personajele arse de soare care vorbeau într-o spaniolă diferită de ce auzim în Spania. Cultura paraguayană este un amestec între obiceiurile și tradițiile indigenilor Guarani cu cele spaniole. Mai mult, ambele limbi s-au păstrat, în zonele rurale vorbindu-se mai ales guarani.

Află mai multe despre preţurile în vacanţa în Paraguay

Sejur Paraguay de la 1.540 euro

Un sejur în Paraguay în perioada 15-22 iulie costă de la 1540 Euro/pers. şi include transport cu avionul (cu două escale), taxe de aeroport, şapte nopţi cazare cu mic dejun la Hotel Zaphir de trei stele. Este unul dintre cele mai distinse hoteluri din capitala Asunción, cu facilităţi moderne şi servicii eficiente, se bucură de o locaţie strategică în inima oraşului şi este la doar 12 km de aeroport şi la 5 km de staţia de autobuz. Veţi găsi camera luminoase dotate cu TV şi minibar, iar la restaurant se serveşte mic dejun continental şi bunătăţi regionale preparate exact ca în casele localnicilor. Dacă alegeţi cazarea la Hotelul Asuncion Internacional &Suites de patru stele veţi plăti de la 1605 Euro/pers. pentru şapte nopţi cazare cu mic dejun, transport cu avionul şi taxe de aeroport.

Hotelul Internacional se află aproape de districtul financiar al oraşului Asunción şi oferă camere moderne, cu Wi-Fi gratuit şi serviciu gratuit de transfer la aeroport. Acesta dispune de o piscină în aer liber, centru de fitness şi saună. Restaurantul Cristal serveşte mâncăruri exotice şi din bucătăria internaţională. Pivniţa de vinuri a hotelului dispune de branduri din întreaga lume, iar pentru gustări uşoare alegeţi barul american cu acces la piscină. Asuncion Internacional Hotel &Suites organizează o varietate de excursii la atracţiile din apropiere, cum ar fi cascadele Iguazú şi Lacul Ypacaraí. Găsiţi ofertele la agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro, tel. 021.319.77.94

Prin tradiție, localnicii din Paraguay trebuie să fie "în regulă" tot timpul

Documentare realizată de Steluța Năstase

Paraguay este o ţară fără ieşire la mare situată în inima Americii de Sud. La nord se învecinează cu Bolivia şi Brazilia, iar la sud cu Argentina. De-a lungul țării se evidențiază două zone climatice. Prima are un climat temperat, caracteristic a două treimi din suprafaţa ţării, care se caracterizează prin condiţii blânde.

Cea de-a doua prezintă un climat tropical, cu umiditate şi căldură, caracteristic unei treimi din suprafaţa ţării. Vântul fierbinte de vară care bate dinspre nord-est se numeşte Sirocco, în timp ce vântul rece Pompero bate în timpul iernii. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Paraguay este iarna (iunie-septembrie) când vremea este plăcută, cu doar câteva zile reci. Vara (decembrie-martie) poate fi foarte călduroasă. Precipitaţiile sunt consistente din decembrie până în martie. 96% din populaţie se declară adepta religiei romano-catolice, iar printre minorităţile religioase se numără protestanţii şi evreii. Limba oficială este spaniola, vorbită de 75% dintre locuitori, dar 90% dintre paraguayeni înţeleg şi vorbesc şi limba amerindiană Guarani.

Principalul grup etnic, Mestizos un mixt între amerindieni şi spanioli, reprezintă 91% ​​din populaţie. Când se întâlnesc, localnicii îşi strâng mâna, iar femeile se şi sărută pe obraz. Chiar dacă au avut o zi groaznică, îşi răspund întotdeauna „Da, sunt în regulă, tu?" Dacă sunteţi invitaţi la cină, aveţi obligaţia atât să mâncaţi, cât să şi lăudaţi mâncarea. Moneda oficială este Guarani (PYG), divizat în 100 centime. 1000 PYG valorează 22 de cenţi americani.

Află mai multe despre atracţiile turistice în Paraguay petvtravel.ro