Oviedo: pelerinaj în arta religioasă jpeg

Oviedo: pelerinaj în arta religioasă

Orașul Oviedo nu este recunoscut doar ca fiind unul dintre cele mai importante popasuri ale pelerinilor către Santiago de Compostela, ci și un adevărat simbol al artei medievale spaniole.

Catedrala de la Oviedo:de la Pre-romanic la Baroc

Catedrala de la Oviedo, sau Catedrala San Salvador,  aflată pe teritoriul vechiului regat al Asturiei, din nordul Spaniei, a reprezentat un simbol al luptei împotriva invaziei musulmane din secolul al VIII-lea. A suferit numeroase modificări la nivel arhitectural, a supraviețuit unui incediu și înglobează elemente specifice Romanicului, Goticului, Renașterii și Barocului.Catedrala a fost întemeiată în anul 781, de către regele Fruela al Asturiei și mărită în 802 de către urmașul său la tron, Alfonso al II-lea al Asturiei, care a mutat capitala regatului la Oviedo.

În secolul al XII-lea a fost restaurată de către preotul Fernando Alfonso, iar la sfârșitul secolului al XIII-lea, Gutierre de Toledo a început lucrările pentru îmbunătățirea ei, dar adoptând stilul gotic. În privința clădirii și a schimbărilor arhitecturale se poate spune că în prezent a rămas la nivelul Goticului, cu mici modificări de-a lungul timpului, până în secolul al XVI-lea. O restaurare majoră a clădirii a avut loc în perioada 1998-2002, ce a costat aproape 800.000 de euro. Amalgamul de stiluri al catedralei o face una dintre cele mai deosebite opere ale artei spaniole:arhitectura in mare parte aparține stilului gotic-clasic și flamboaiant, barocul își pune amprenta în  arhitectura câtorva capele private,   în câteva elemente ale altarului și, de asemenea, o colecție de columne-statui, iar atât pictura, cât și sculptura altarului aparțin stilului renascentist.

Picture1.jpg
Picture1.jpg

Catedrala San Salvador din Oviedo (1934)

Picture2.jpg
Picture2.jpg

Catedrala San Salvador din Oviedo în prezent

altar-oviedo.jpg
altar-oviedo.jpg

               

cathedral-oviedo.jpg
cathedral-oviedo.jpg
Clipboard05 6 jpg jpeg

Camera Sfântă, o adevărată trezorerie

Camera Sfântă,   supranumită și Capela Sfântului Mihai, este situată lângă Catedrala de la Oviedo. Capela pre-romanică a fost construită în secolul al IX-lea pentru regele Alfonso al II-lea. Ea a fost construită cu scopul de a găzdui bijuteriile și relicvele care se aflau în catedrală. Mai târziu, regii Alfonso al II-lea și Alfonso al III-lea au adăpostit o comoară impresionantă, cumpărată de la Toledo, după destrămarea Regatului Vizigot. Simbolurile casei regale asturiene și cele mai importante relicve au fost aduse în această capelă, după ce au fost plimbate jumătate de glob, de la Ierusalim în Africa. Cele mai importante obiecte sunt:Crucea Îngerilor, Crucea Victoriei, Cutia de Agate și Arca Santa. Din 1998, Camera Sfânta face parte din patrimoniul UNESCO.

250px-Frontal_exterior_de_la_cámara_santa.JPG
250px-Frontal_exterior_de_la_cámara_santa.JPG

Frontal exterior

camara_santa_catedral_salvador_oviedo_ccaa.jpg_1306973099.jpg
camara_santa_catedral_salvador_oviedo_ccaa.jpg_1306973099.jpg

Interiorul Camerei Sfinte

Cruz-de-los-Angeles.jpg
Cruz-de-los-Angeles.jpg

Crucea Îngerilor

Oviedo_-_Catedral, _Camara_Santa_02.JPG
Oviedo_-_Catedral, _Camara_Santa_02.JPG

Crucea Victoriei

Agate-Casket.jpg
Agate-Casket.jpg

Cutia de agate

Arca Santa-iconografia unui relicvariu

Relicvariul a fost grav avariat într-o explozie a Camerei Sfinte acatedraleidin Oviedo în 1934. Ea supraviețuiește astăzi, în mare parte ca urmare a reconstrucției atente a luiManuel Gomez-Moreno, darîncănu existăo analiză cuprinzătoare a caracteristicilorstilistice șiiconograficea altarului, deși este în general recunoscută ca un important monument din Evul Mediu spaniol.Arcaeste o cutie maredinstejar negru, cu capac plat, în același timp este construităfără cuie, învelite în argint aurit. În formă  pare mai mult ca un altar decât un mormânt, ce  măsoară 72 x 119 x 93 cm. Trei din cele patru laturiale sicriuluisunt decorate cu figuri în repousse, în timp ce partea din spate revine intr-un model în carouri simplu.

1024px-Arca_santa_de_Oviedo.JPG
1024px-Arca_santa_de_Oviedo.JPG

Panoul frontal este amenajat ca un altar frontal, unde este reprezentat  Domnul în mandorla susținut de către patru îngeri și flancat de două rânduri a cate 6 apostoli pe fiecare parte.Întregul domeniu decorativ este circumscris de o bordură Kufică, cu un simbol Evangelist diferit introdus în fiecare colț.

Panoul din stânga înfățișează scene din ciclul Copilăria aranjate în două registre. Aceste scene pot fi citite cronologic într-o secvență care cuprinde două registre în mod invers acelor de ceasornic. Descrise  în ordine sunt Buna Vestire, Buna Vestire către păstori, și Vizitarea, și Nașterea Domnului și Fuga în Egipt. Separarea celor două registre este o inscripție cu dungi care încapsulează narativ, declarând:“MARIA ET IOSEP POSUERUNT DOMINUM IN PRESEPIO ANIMALIU”pe partea stângăși “ANGELUS APARUIT IOSEP DICENS FUGE DIN EGIPTUM ET ESTO” pe dreapta.

stanga.jpg
stanga.jpg

Acest format dedouă registreeste, de asemenea, observat și în panoul din dreapta. În partea stângă sus,   este prezentatMântuitorul într-o mandorla, care este susținută de doi îngeri. În parteadreaptă, un heruvim și serafim îl fanchează peArhanghelul Mihail care seluptă cu balaurul. Mai jos, opt apostoli etichetațistauîntr-o varietate de ipostaze, cu gesturi și atitudinicaresugerează discuția. O bandăînscrisăsepară registrele șide pe acest panou. Ea spune:ASCENDENSXPS ÎN ALTUM CAPTIVAM DUXIT CAPTIVAȚI și Micael ARCANGELUS PUGNAVIT CUM DRACONE.

dreapta.jpg
dreapta.jpg

Crucificarea este descrisăpe capac, complet cu tâlhariicrucificați, Maria, Sf. Ioan, îngerii și două discuri careconțin soarele și luna, de asemenea o inscripție de lungă durată înconjoară câmpul decorativ.

capac.jpg
capac.jpg

Între mit și adevăr

                Spre deosebire de majoritatea relicvariilorale perioadei, Arca Santanu conține moaștele un singur sfânt. Dimpotrivă, în acesta este o colecție care cuprinde un număr de exemplare, cele mai importante fiind relicve ale lui Isus și a Fecioarei Maria, cum ar fii:o bucată de pânză murdărită de sângele Mântuitorului, lemnul de la Sfânta Cruce, bucăţidincoroana de spini șidinmormântul lui Hristos, pâine de la Cina cea de Taină, și lapte Mariei. Arcaconține, de asemenea, obiecte legate de evenimente din Vechiul Testament, cum ar fi toiagul lui Moise, cucare a despărțit Marea Roșie.

Istoricii de artă, dornici de cronologii ferme, au legatîntotdeauna racla cu un anumit document în arhivele catedralei din Oviedo. Documentul 72, din data de 14 martie 1075, descrie enumerare relicvelordin Arca Santa de  regele Alfonso al VI-lea (1065-1 109), atunci când racla a fost deschisăla 13 martie, în prezența regelui, sora lui Urraca și diverşiepiscopi și stareți. Racla a fost întotdeauna datatăla 1075, deoarece aceiași inscripțiede pe capac care identifică relicveleîinumeşte pe Alfonso şi Urraca, iar lui Alfonso îi este atribuită împodobirea relicvariului.

Un argument iconografic pentru o redatarea ulterioară a racleise bazează pe aspectul neobișnuit alSfinteiAna, în două dintre sceneleciclului“Copilăria”.  Speculaţiile legate de acest document dar şi de inscripţie au dus la formarea unei ipoteze conform căreia racla nu a fost, defapt, niciodată deschisă.