Autor 6850 vizualizări


Muzeul Mineritului din Petroșani este singurul edificiu de cultură minieră tehnică a cărbunelui. Acesta a intrat în circuitul cultural din țară și străinătate, fiind gazda nenumăratelor expoziții de numismatică, tehnică minieră și nu numai.

Muzeul Mineritului a fost înființat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara din 4 august 1961. Inițial, incinta muzeului s-a aflat într-o casă situată pe raza Parcului Central, astfel fiind aduse modificări precum scoaterea și înlocuirea ușilor, cât și dezmembrarea anumitor camere. Datorită faptului că spațiul expozițional era foarte mic, s-a luat hotărârea ca locația muzeului să fie mutată în sediul actual, în anul 1966.

Pe data de 18 octombrie 1970 s-a înființat prima Secție Numismatică din România, cât și prima expoziție numismatică. În anii următori, muzeul a fost condus de doi domni profesori:Cornel Platon și Dumitru Peligrad, urmând ca din anul 1993 până în prezent să conducă muzeul domnul inginer Gheorghe Ponciș care a făcut reparația centrală a clădirii muzeului.

Muzeul de bucură în prezent de numeroase expoziții și evenimente culturale, acordând atenție sporită elevilor și studenților din zonă, organizând evenimente speciale pentru aceștia.

Orar de funcționare:

 Luni – închis

 Marți – Vineri deschis între orele 9:00 – 16:00

 Sambătă – Duminică deschis între orele 9:00 – 15:00

 Preț bilete:

 Adulți – 3 lei

 Copii și studenți – 1, 5 lei