Autor 48148 vizualizări


Despre Marele Zid Chinezesc s-au spus şi încă se mai spun numeroase lucruri:adevarate sau false, însă cu certitudine este cea mai interesanta constructie realizata vreodată de om. Iată zece lucruri de ştiut despre acest monument.

  1. Se crede că ar fi de fapt cu peste 2.000 de km mai lung. Conform unor cercetări mai recente, zidul ar măsura 8.851, 8 km, faţă de cei 6.300 km estimati. Zonele ce au sporit lungimea zidului se află în zone muntoase sau deşertice, nefiind luate în considerare la vechile măsurători, facute în special pe baza unor surse istorice.
  2. Este o construcţie discontinuă, fiind de fapt o serie de fortificaţii contruite de-a lungul secolelor de  diferite dinastii pentru a proteja graniţa de nord a Imperiului.
  3. Ultimul conflict în care a fost implicat monumentul a fost războiul dintre China şi Japonia din 1938. Urme ale cloanţelor încă mai pot fi văzute în zid în zona Gubeikou.  
  4. În ciuda legendei, Marele Zid nu este vizibil de pe luna  Acest mit s-a răspândit la începutul secolului XX şi continuă să fie prezent şi astăzi, în ciuda faptului că misiunile trimise în spaţiu au demontat acest aspect. Marele Zid poate fi observat de pe orbita terestra joasa, aflata la cca. 215 kminaltime deasupra Pamantului, de unde pot fi zarite, de asemenea, si alte cateva constructii de mari dimensiuni.
  5. Cea mai vizitată secţiune a Zidului este in Badaling, aproape de Beijing, secţiune ce a fost construită în timpul dinastiei  Ming. A fost prima secţiune a zidului care a fost deschisă turiştilor în 1957.  Vizita Preşedintelui american  Richard Nixon in 1972 a sporit  turismul în zonă, determinând autorităţile chineze să se implice în restaurarea construcţiei.
  6. Înainte de dinastia Ming, materialele folosite la construcţia porţiunilor de zid erau pamant, argilă şi piatră, aceste ingredient fiind întâlnite în peste 70 % din suprafaţa zidului. Cărămizile au fost folosite după  dinastia Ming.
  7. Turnuri de supraveghere au fost construite la intervale regulate de-a lungul zidului.  Erau folosite pe post de fortăreţe, garnizoane pentru trupe sau drept  magazii pentru  provizii.
  8. În timpul Revoluţiei  Culturale Chineze (1966-1978) autorităţile  au susţinut că zidul  este un simbol al despotismului şi populaţia a fost încurajată să ia cărămizi din zid pentru a le folosi la construcţia caselor.
  9. A fost denumit cel mai mare cimitir al lumii, datorită numărului mare de oameni care au murit în timpul construcţiei sale. Se estimează că peste un milion de oameni şi-au găsit sfârşitul lucrând la acest zid.
  10. Astazi, aproape doua treimi din  lungimea zidului sunt in pericol  datorita eroziunii si a dezvoltarii necontrolate a regiunilor din preajma.