Autor 17566 vizualizări


E adevărat, după cum însuşi Jules Vernes a scris, că poţi zbura în jurul lumii în 80 de zile şi că te poţi scufunda 20.000 de leghe sub mări în căutarea minunilor naturii, însă uneori, minunile pe care le cauţi sunt fix sub pământul pe care calci. Salina din Turda este unul dintre aceste locuri, după cum notează Business Insider.
Mărturie pentru acest fapt stau numeroasele descoperiri din ultima perioadă. Minerii mexicani au descoperit o cavernă uscată plină cu cristale înalte cât un bloc de locuinţe, iar brazilienii care au explorat  prima dată mina Poço Encantado au găsit acolo un lac a cărei clarităţi  îţi poate năuci simţul realităţii. Mama Natură face o treabă extraordinară când vine vorba de atracţii turistice subterane. Descoperiţi câteva dintre acestea în cele ce urmează: 

1. Minele de sare din Turda, România

Descoperite prin săpături cu mâna  în secolul al XIII-lea, uriaşele mine de sare de la Turda, din Transilvania, sunt acum un adevărat muzeu subteran. Totodată, acestea au devenit un centru de recreere dotat, unde putem găsi un teren de golf, panouri de baschet, o roată Ferris, chiar şi un lac subteran pe care te poţi plimba cu barca. Salina de la Turda are proprietăţi deosebit de benefice pentru cei cu alergii sau astm. Proprietăţile aerului ionizat, ale presiunii şi ale umidităţii din mine sunt foarte bune în tratarea problemelor respiratorii.   2. Camera de magmă a vulcanului Thrihnukagigur din Islanda


2. Camera de magmă a vulcanului Thrihnukagigur din Islanda
Nu este nevoie de sacrificiu uman pentru a vedea interiorul vulcanului Thrihnukagigur, care se află în stare latentă de 4000 de ani. În loc să erupă, magma s-a scurs, în mod misterios, lăsând în urmă mulaje minerale în faţa cărora geologii se „închină”. Turiştii pot viziona camera vulcanului în iunie şi iulie, dar perioada se pot extinde pe o perioadă mai lungă.

3. Poço Encantado în Brazilia
Poço Encantado sau Fântâna fermecată din Brazilia este un lac subteran cu o fereastră naturală deasupra. Între aprilie şi septembrie, când soarele se află la locul potrivit, apa lacului din peşteră capătă o misterioasă nuanţă de albastru. 4.  Râul subteran Puerto Princesa din Filipine
Aflat sub protecţia UNESCO, râul subteran Puerto Princesa este situat în insula Palawa. Parcul Naţional care îl înconjoară protejează opt tipuri diferite de pădure şi este visul oricărui pasionat de natură, adăpostind peste 800 de specii de plante.

4. Râul subteran Puerto Princesa din Filipine
Aflat sub protecţia UNESCO, râul subteran Puerto Princesa este situat în insula Palawa. Parcul Naţional care îl înconjoară protejează opt tipuri diferite de pădure şi este visul oricărui pasionat de natură, adăpostind peste 800 de specii de plante.

5. Peştera de cristale din Mexic
La Cueva de los Cristales a a fost descoperită în 2000. În ciuda grandorii ei, este aproape imposibil de vizitat din pricina condiţiilor periculoase-100% umiditate şi temperaturi care ajung până la 136 de grade.

6. Peşterele Waitomo din  Noua Zeelandă
Peşterile în care trăiesc Arachnocampa luminosa, specia de viermi care strălucesc în întuneric, datorită unei reacţii chimice,  sunt ideale pentru o plimbare cu barca.

7. Buncărul Greenbrier din White Sulphur Springs
Construit sub salubrul Hotel Greenbrier din White Sulphur Springs, în vremea preşedintelui american Eisenhower, buncărul reprezentă un centru de relocare de urgenţă pentru Congresul Statelor Unite, în eventualitatea unui atac nuclear. Mai mult decât atât, adăpostul a rămas un secret până în 1992. Deşi a fost scos din funcţiune la puţin timp după, spaţiul a fost conceput pentru a adăposti 1.100 de oameni şi pentru a fi autonom timp de două luni. În prezent, se organizează tururi ale buncărului.

8. Biserica San Clemente şi Santa Maria della Concezione dei Cappuccini din Roma
San Clemente Basilica este o biserică din secolul al XII-lea, construită chiar lângă un templu folosit pentru slăvirea zeului soarelui, Mithras. Cei cu înclinaţii oculte pot explora osuarul Capuchin, care se află sub biserica Santa Maria della Concezione, unde oasele a 4.000 de călugări au fost folosite pentru decorarea artistică a criptei.

9. Grădinile subterane din Fresno, California
Începând din 1906 până în 1946, imigrantul sicilian Baldassare Forestiere a lucrat la casa sa subterană. Aceasta avea chiar şi o grădină şi o baltă de pescuit. 

10. Camerele cabinetului de război din Londra
Un alt buncăr secret, ocupat de miniştri, armată şi de fostul prim-ministru Winston Churchill din 1939 până în 1945, se află în Londra. Camerele cabinetului de război, care aparţin muzeului Churchill, păstrează numeroase artefacte folosite în acea perioadă.


Citeste mai mult: adev.ro/n0xu6b