Letonia, de la maşinile lui Stalin la recorduri Art Nouveau jpeg

Letonia, de la maşinile lui Stalin la recorduri Art Nouveau

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

În Riga, blocurile și monumentele staliniste se îmbină "armonios"cu una dintre cele mai mari "colecții" de clădiri Art Nouveau din lume, declarate patrimoniu Unesco.

Letonia mi-a lăsat senzația că este genul de țară care arată ca un uriaș parc natural, cu aerul, pământul și apa încă neatinse atât de puternic de efectele globalizării industriale... De-a lungul străzilor ce taie țara de la nord la sud am "înotat" prin pădurile verzi fără sfârșit, savurând ici-acolo câte un capăt de lac, un cot de râu sau o colibă singuratică.

Pe o suprafață de trei ori mai mică decât a României se află peste 12.000 de râuri, aproximativ 3000 de lacuri și unele dintre cele mai active terenuri de reproducere a somonilor. Noi am ajuns în capitala Riga pe la începutul lui august. Deși la București canicula se instalase confortabi cu temperaturi de 38 de grade, pe tărâmul baltic am avut parte de ploi mocănești și temperaturi de 13-14 grade. Așa că multe dintre obiectivele turistice arhitecturale le-am admirat de sub umbrelă.

Dintre toate țările baltice, Letonia mi-a amintit cel mai mult de România. Nu ca arhitectură, deși multe dintre cartierele din Riga au aerul comunist de care nu ne vom debarasa nici noi, nici ei prea curând. Traficul capitalei letone, la oră de vârf, era la fel de babilonian precum cel din București, într-o zi ploioasă din mijlocul săpămânii. Parcă toți bogații lumii își dăduseră întâlnire pe principalele artere, pentru a-și etala artileria grea din garaj.

Cele mai noi și mai scumpe mașini, majoritatea 4X4, defilau pe lângă clădirile Art Nouveau, bisericile ortodoxe și luterane, sau pe lângă blocurile urâte cu apartamente mici de moștenire sovietică. Ce sfidare arhitecturală pentru tendințele eco ale vecinilor nordici! Abia când m-am uitat pe o statistică și am văzut că 30% din populația Letoniei este alcătuită din ruși (cel mai mare procent întâlnit în țările Baltice) am înțeles apetitul localnicilor pentru lux și epatare. Culmea e că vecina Rusiei este una dintre țările cele mai afectate de criză. TVA-ul a crescut vertiginos, însă prețurile produselor alimentare și de cazare au scăzut.

Metropola nu este genul de oraș despre care să spui cu lejeritate că e drăguț! De exemplu, punctul de plecare în centrul istoric este o ditamai statuia, flancată de niște figuri de piatră fără expresie și păzită de gărzi la fel de rigide. Localnicii o alintă Milda și sunt de părere că mărimea contează. De la înălțimea lui de 42 de metri, Monumentul Libertății, pe numele adevărat, îi ghidează pe turiștii rătăciți. La doi pași se află Ceasul Laima, ridicat de socialiști în 1924 pentru ca oamenii să nu întârzie la muncă. De atunci, el a fost reparat de mai multe ori, iar în prezent, este sicronizat de două ori pe zi de un satelit. Asta da, punctualitate "letonicească".

În centrul istoric am trecut pe sub Poarta Suedeză, una dintre cele mai vechi structuri din oraș și am ajuns pe o străduță îngustă numită Trokšņu. M-am învârtit puțin până i-am găsit pe Cei trei frați, dar nu puteam să-i ratez. Cele mai vechi case de piatră din oraș sunt reprezentative pentru trecerea în revistă a stilurilor arhitecturale ale urbei (de la medieval la baroc). Numărul 17 a fost construită în secolul al XV-lea, celelalte două în secolele XVII, respectiv XVIII.

Nu se știu foarte multe amănunte despre clădiri, nici măcar ale cui au fost. Însă, una dintre comorile arhitecturale ale Rigăi este Casa Capetelor Negre. Construită în 1344 de Frăția Capetelor Negre (breasla negustorilor și proprietarilor de vapoare germani necăsătoriți) clădirea a fost distrusă în timpul războiului. Iar sovieticii au "desăvârșit lucrarea" ștergînd-o de pe fața pământului în 1948, pentru că o considerau un exemplu al decadenței germane.

Clădirea gotică reconstruită are o fațadă renascentistă impresionantă. Pe vremuri, îi găzduia pe călătorii din breasla negustorilor. Și, chiar în mijlocul centrului istoric se înalță semeață și controversată statuia Carabinierilor Roșii. Unii vor s-o dărâme, pentru că reprezintă un simbol sovietic (câțiva dintre carabinieri devenind gărzile de corp ale lui Lenin), alții consideră că este un tribut pentru letonii care au luptat în Primul Război Mondial.

Recunoscută pentru una dintre cele mai mari colecții de clădiri Art Nouveau din lume (peste 700), Riga a fost listată, bineînțeles de UNESCO. Cine ajunge acolo, ar trebui să vadă Domul, cea mai mare catedrală din Țările Baltice, să cumpere chihlimbar și să urce în clopotnița bisericii Sf. Petru, pentru a admira orașul. Un loc interesant este și Piața Centrală, o construcție imensă compusă din 5 foste hambare, trasformate în hale tot prin anii 30.

N-am cumpărat pește, carne, brânzeturi, legume și fructe, însă am pierdut vremea admirând atmosfera autentică pe care n-am mai întâlnit-o în alte locuri din Riga. Unii dintre turiști apreciază și Muzeul Auto, cel mai mare de acest tip din Estul Europei, unde poate fi admirată o colecție unică de vehicule rare, modele exclusive de Rolls Royce sau Mercedes dar și minunile sovietice de la Kremlin sau echipamente din cel De-al doilea război mondial. Figura de ceară a lui Stalin în mașina lui blindată ZIS 115 sau cea a lui Brezhnev la volanul unui Rolls Royce accidentat sunt punctele forte ale expoziției.

Afla mai multe informatii despre atractiile turistice din Riga si informatii generale despre Letonia pe tvtravel.ro

Circuit Țările Baltice, de la 490 euro

Un circuit în Ţările Baltice (cu opriri în oraşele Tallinn, Riga, Vilnius, Kaunas)-Berlin-Potsdam-Dresda-Polonia-Praga-Karlovy Vary şi Bratislava costă de la 490 euro de persoană pentru plecările din 20 iulie şi 16 august. Sunt incluse transportul cu autocarul şi 11 nopţi cazare la hoteluri de două şi trei stele. Dacă alegeţi un city break în Riga, în perioada 5-8 iulie, veţi plăti de la 399 euro de persoană la Hotel Karavella de trei stele sau de la 439 euro de persoană la Hotel Radisson Blu Latvija de patru stele.

Sunt incluse biletul de avion, taxele de aeroport şi trei nopţi cazare cu mic dejun. Ofertele aparţin agenţiei Europa Travel www.europatravel.ro, tel.021.311.55.20 Menţionăm că Ciprian Enea, autorul acestui articol, susţinut de Europa Travel, cea mai mare agenţie de turism low-cost din România, au iniţiat programul "Toată Europa la preţ mic". A fost pentru prima dată când o agenţie de turism românească s-a documentat "pe teren", vizitând toate ţările batrânului continent, de la A la "Z". În urma acestui proiect au fost identificate şi structurate ca produse low-cost pachete turistice pe mai toate destinaţiile europene.

Afla mai multe informatii despre preturile din Letonia pe tvtravel.ro