Laos, distracţie într un „karaoke de fite" comunist jpeg

Laos, distracţie într-un „karaoke de fite" comunist

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

Cu 50 de dolari într-un "karaoke de fițe" din Vientiane ai parte de aceleași servicii pentru care într-un club de fițe din București plătești 500. Iar distracția cu fetele este free și fără număr...

În Vientiane, capitala Republicii Laos, am nimerit într-o seară cu prilejul unei scurte escale, făcută în drum spre Malaezia. Călătoream de câteva săptămâni bune împreună cu Dănuț prin diverse locuri ale Asiei. Drumul până la hotel mi s-a părut anost. După zece seara am coborât în holul hotelului și l-am întrebat pe recepționer pe unde se distează oamenii din Laos la ora aia. Omul ne-a explicat că nu avem prea multe opțiuni, dar că în apropiere era unul dintre cele mai mari cluburi de karaoke din țară.

Când am ajuns acolo, ne-am cam blocat. Taman noi, băieți umblați prin toată lumea! Locul cu pricina era o sală imensă, plină de mese ocupate până la refuz. În fund, în celălalt capăt al încăperii, se afla o scenă impresioantă pentru un simplu podium de karaoke. La mesele lunguiețe stăteau o grămadă de fete frumoase care acompaniau câte doi-trei localnici trecuți binișor de 40 de ani.. Nici unul mai tinerel. Raportul era de trei fetișcane pe cap de domn Văzându-i, mi-am amintit de privilegiații secretari de partid de pe vremea PCR-ului.

Toți purtau pantaloni de stofă închisă la culoare și cămasă cu mânecă scurtă, în noanțe ce contrastau cu nădragii. Mese libere nu erau, cu excepția uneia, poziționată în fața scenei. Dar care arăta față de celelalte "Cum e fecioara între sfinți/ Și luna între stele" (vorba poetului citat din memorie...). De jur împrejurul său tronau trei canapele de piele maro, decorate cu bumbișori, iar deasupra se lăfăiau două frapiere cu gheață. Fiecare din ele avea câte două sticle de whiskey, și câte patru băuturi energizante. Se vedea clar că locul era în așteptarea unui grup de 10-12 centauri și că nu îndrăznea nimeni să-l revendice.

Bărbații acompaniau fiecare câte două fete. Una îl ținea de un braț, una de celălalt. Și făceau trei pași în laterala din sânga, după care ridicau toți, ca la comandă, piciorul drept, apoi făceau trei pași la dreapta și ridicau piciorul stâng. Să vezi ce râsete, ce distracție, ce bucurie pe capul fetelor. Inițial am crezut că așa-i mișcarea pe o anumită melodie, dar după vreo trei cântece ne-am prins că asta-i forma supremă de distracție la fața locului. Prinși de atmosferă, ne-am hotărât să testăm terenul.

Poate reușeam să luăm doar o singură canapea de la masa de lângă scenă. Când am intrat în vorbă cu un ospătar, la chemat speriat pe șeful de sală. "Îmi pare rău, dar masa nu o puteți ocupa, decât toată. Âsta-i regulamentul. Indiferent de câte persoane sunteți și de cât consumați, trebuie să plătiți tot ce-i acolo. Și e și foarte scumpă." "Păi, cât ar fi?" întrebăm timorați și gata să spălăm putina. "O frapieră, cu cele două sticle de whiskey și patru cutii de energizant costă 24 de dolari. Iar voi ar trebui să le luați pe amândouă. Așadar ar trebui să plătiți 48 de dolari americani!"

Pai ne costa mai puțin decât un prânz de două persoane la o terasă în Herăstrău! Nici n-am apucat să ne instalăm comfortabil că toate canapelele de la masa noastră se umpluseră de femei, care mai de care mai vorbărețe, zâmbărețe și petrecărețe. În sfârșit, aveam parte de o companie adecvată. Văzusem că se poartă dansurile doi într-unul (mai bine zis două cu unul) așa că ne-am maimuțărit și noi în felul nostru, să vadă lumea că nu suntem de la țară. Când ne-am întors de pe ring, am mai luat vreo 20 de doze de suc cu taurină, (ne-a costat cât o sticlă de vin în centru vechi din București) și am ținut-o așa până s-a dat stingerea. Sau mai bine zis aprinderea becurilor în sală.

În stradă ne-am trezit pe cap aproape cu tot grupul de fete, care nu vroiau să se care acasă. Cică vin cu noi să continuăm cheful la hotel, că, la ora aia, în Vientiane nu prea mai aveau unde să petreacă . Cu puținii neuroni rămași neobosiți, eu și Dănuț am decis că nu puteam lua mai mult de șase domnișoare la petrecerea privată din camera noastră de hotel, din cauză de spațiu. Văzând că toate au scutere, am inițiat un concurs. Noi am urcat fiecare pe scuterul unei fete și am declanșat "cursa infernală". Primele patru care ajungeau la hotel, intrau la "party"împreună cu celelalte două care ne transportau pe noi și pe care le consideram calificate din oficiu.

Când am dat startul, au pornit toate ca nebunele, țipând și urlând în liniștea nopții, ca o cohortă de antilope gnu în plin sezon al migrațiilor din Masai Mara. Nu respectau nicio regulă de circulație. După primele trei semafoare trecute pe roșu, mi-am pus pe cap o cască de protecție. Dar despre cum am petrecut la hotel puteți citi mai multe în "Jurnalul unui călător boem", carte scrisă de subsemnatul și apărută la Editura RAO. Va mai dezvălui doar că dimineață trebuia să zburăm în alt oraș din zonă.

Așa că nici n-au plecat bine mândrele că am și zbughit-o spre o coșmelie cu pretenții de aeroport. Unde am aflat că avionul întârzie vreo patru-cinci ore. Așa că după atîta bătură și dănțuială, am ras de foame toți biscuiții și toate ciocolățelile aflate în singurul chiosculeț deschis în acea zi de dumimică și la acea oră, în autogara comunală cu pretenții de sală de așteptare tip "terminal".

Deși eram mahmuri, obosiți, flămânzi și intoxicați de la câtă ciocolată ieftină bagasem în noi, când am văzut aeronava ne-a revenit zâmbetul. Un nene îmbrăcat aproape ca orice cetățean respectabil, ne-a făcut semn să ne ducem pe jos direct către o avionetă de vreo 30 de locuri, cu elice. Pe ea erau desenate, în culori vii, un soare, un val, barcuțe, palmieri și umbrele de plajă...

Află detalii despre băutura din cobră şi scorpion din Laos pe TV Travel!

http://www.tvtravel.ro/articole/detalii/1929/Laos-distractie-intr-un-karaoke-de-fite-comunist.html

Sejur în Laos, de la 1.547 dolari

Un circuit în Vietnam, Laos și Cambogia costă de la 2560 dolari de persoană. Prețul include zborurile, cazările, mic dejun, transferurile de pe toată durata circuitului, vizita și intrarile la obiectivele turistice din program. Timp de 16 zile veți face un amplu periplu prin Indochina, un tărâm plin de mister, aproape necunoscut lumii moderne, cu oameni calzi și primitori.

Periplul începe cu străvechea civilizație lacustră a Vietnamului, un amestec de culturi care se îmbină intre fluvii și râuri, între jungle și plaje, între temple vechi și zgârie nori moderni. Apoi continuă cu exoticul și misteriosul regat al Laosului, care păstrează romantismul tradiției și se încheie triumfal cu una dintre minunile Asiei, templul Angkor Wat. Detalii la agenția Christian Tour (www.christiantour.ro), tel. 021 369 98 35. Un sejur de o săptămână prin www.expedia.com costă de la 1547 dolari. Prețul include zborurile și cazarea la hotelul Lane Xang Princess 3* din Vientiane

Țară săracă, dependentă de exportul de lemn și cafea

Documentare realizată de Valentina Crăciun

Republica Populară Democratică Laos (Lao PDR), este una dintre cele mai sărace naţiuni din Asia de Sud-Est. Nu are ieşire la mare și se învecinează cu Vietnam la est, cu Cambodgia spre sud, cu Thailanda la vest, şi Myanmar şi China la nord. Țara este dominată de munți, iar cel mai important râu se numește Mekong. Climatul tropical musonic din Laos are temperaturi medii cuprinse între 28 de grade C și 38 grade C. Zonele montane, în general, sunt mai reci, cu temperaturi medii de 15 grade C în timpul iernii. Din mai până în septembrie, domină sezonul ploios, locul lui fiind luat, din octombrie până în aprilie, de cel uscat.

În Laos există aproximativ 49 de grupuri etnice, cu 4 familii lingvistice principale, fiecare dintre ele având propria cultură şi tradiţie. Aceste grupuri pot fi clasificate la rândul lor în trei categorii. Lao Lum, populația care trăiește la câmpie, conduce topul, reprezentând mai bine de jumătate dintre locuitori. Urmează Lao Theung (populația de la munte) și Lao Soung (triburile de deal), care dețimn doar 10 procente. Laos este o ţară săracă, iar cei mai mulți locuitori muncesc în domeniul agricol. Unul din exporturile majore este lemnul, urmat de cafea. Deși nu există o religie oficială, budismul are un impact major asupra culturii locale. Animismul nu este la fel de popular ca budismul, dar se regăsește în multe din tradiţiile Laosului. Împrumutat din India, brahmanismul și-a atras destui adepți. Iar creştinismul (catolic şi protestant) şi islamismul se practică în comunități foarte restrânse.

Citeşte despre atracţiile din Laos pe TV Travel!http://www.tvtravel.ro/articole/detalii/1929/Laos-distractie-intr-un-karaoke-de-fite-comunist.html

sursa:adeavrul.ro