Hoinărind prin Umbria, în ţara Sfântului Francisc de Assisi jpeg

Hoinărind prin Umbria, în ţara Sfântului Francisc de Assisi

Alegerea noului papa a adus înaintea lumii chipul unui sfânt oarecum controversat în lumea catolică, Francisc din Assisi. De ce controversat? Pentru că ordinul monahal pe care el l-a întemeiat în evul mediu – franciscanii, a fost de multe ori în atenţia şi ancheta Bisericii Catolice pentru propovăduirea sărăciei. Paradoxul face ca azi, un iezuit, ordin care a dat mulţi dintre cei mai de temuţi inchizitori ai lumii medievale, să devină papă şi să aleagă ca părinte spiritual chiar pe Sfântul Francisc.

Să lăsăm controversele istorice şi ecleziastice şi să ne îndreptăm către locurile, cu peisaje mirifice, unde spiritul Sfântului Francisc de Assisi încă veghează.

Toscana şi Umbria sunt două regiuni ale Italiei care seamănă ca două picături de apă – doar că Umbria, care nu are ieşire la mare este mult mai puţin vizitată. Deşi peisajul de aici se aseamănă cu peisajul clasic italian al Toscanei, caracterizat de coline unduitoare, chiparoşi răzleţi, ruine de cetăţi etrusce şi oraşe medievale pe vârf de deal, Umbria şi-a păstrat naturaleţea şi sălbăticia. Aici, stâncile sunt zimţate, dealurile abrupte, traseele accidentate şi bolovănoase – o regiune care trebuie parcursă pe jos.

image

Click aici pentru restul articolului